Close

SCHMIDT U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A: NEĆEMO SJEDITI SKRŠTENIH RUKUI pored pokušaja Rusije da onemogući obraćanje Christiana Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, jer ga ne priznaju kao visokog predstavnika, njemački diplomata predstavio je šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH.

U svom prvom obraćanju pred Vijećem sigurnosti, Schmidt je poručio da BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice.

NEMA MIRNE DISOLUCIJE

Schmidt je prvi put govorio u ulozi visokog predstavnika, s obzirom da mu je do sada to bilo onemogućeno od strane Rusije i Kine, koje i dalje osporavaju njegov legitimitet. Zajedno sa Banja Lukom smatraju, da je Schmidt nelegalno izabran visoki predstavnik, jer ga njegovo imenovanje nije potvrdio upravo Savjet bezbjednosti.

Ipak, izvještaj je podnesen, a kao glavni krivac za destabilizaciju zemlje navedeno vođstvo RS, kroz pokušaje vraćanja nadležnosti sa države na entitet u oblasti pravosuđa, poreza i vojske. Međutim, nakon sakcija Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović prije nekoliko sedmica, priča oko vraćanja nadležnosti je za sada od strane vlasti RS stopirana. Nije uspjelo lobiranje vlasti u RS da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) predstavi izvještaj Vlade RS u Vijeću sigurnosti, u kojem se tvrdi da “RS ne želi nikakvu secesiju, već da želi da vrati nadležnosti koje joj po Dejtonu pripadaju”.

Zbog obraćanja Schmidta, neuspjeha delegacije iz RS-a da se obrati na sjednici VS UN-a, te obraćanja člana Predsjedništva Šefika Džaferovića na istoj, Milorad Dodik poručuje da “BiH sada nema nikakvu šansu”.

Džaferović je u svom obraćanju rekao da je kriza u BiH, najvećim dijelom prouzrokovana secesionističkom politikom, koju sprovode vlasti RS.

Sa druge strane, Zoran Tegeltija, koji se takođe nalazi u New Yorku, a kojem nije bilo dozvoljeno obraćanje, uputio je pismo UN-u, u kojem je naveo da je “spriječen da govori da ne bi rekao da predstavnici ambasada u BiH, svojim zemljama dostavljaju jednostrane informacije, kao i da je izvještaj visokog predstavnika tendenciozan”.

POTREBAN DRUGAČIJI ODGOVOR

Analitičari smatraju da je obraćanje Schmidta pred Vijećem sigurnosti, veliki uspjeh, s obzirom na blokade prethodnih mjeseci u ovom tijelu od strane Rusije i Kine. Ono što je bilo nezamislivo prije nekoliko mjeseci, sada se desilo i to je dobro za BiH. Bivši ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, kaže da je obraćanje čak bilo i izbalansirano.

Schmidt je pred Vijećem sigurnosti ponovio, da je više puta pozivao na razgovor za unapređenje ustavne strukture zemlje ali da nije dobio nikakav odgovor. Upitao je, koje zaključke mogu donijeti građani kada čuju retoriku koju ponavljaju vlasti RS o secesiji i preuzimanju državnih nadležnosti. Zbog toga se, kaže, zajedno sa ambasadorima PIC-a složio, da postoji potreba za drugačijim odgovorom, što je i urađeno u vezi sa suspenzijom Zakona o imovini u RS.

scroll to top