Close

SBIH: PONOVNO POKRETANJE SLUČAJA DOBROVOLJAČKA STVARA NEPOVJERENJE U NEZAVISNOST SUDA BIHStranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala 6. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja i usvojene odluke koje su vezane za organizaciju Općih izbora u oktobru ove godine.

Žalosno je da i predsjednik i Vlada Republike Hrvatske podržavaju takvu destruktivnu politiku u BiH koja destabilizuje cijeli region, a posebnu štetu nanosi odnosima dvije zemlje. Ako se tome doda i koordiniranje svih aktivnosti HDZ-a BiH sa čovjekom sa crne liste Amerike i Velike Britanije, Miloradom Dodikom, onda je jasno da su Dodik i Čović otvoreni protivnici NATO i EU integracija, a u korist razbijanja sigurnosti Evrope i Sjeveroatlanskog saveza. Jedini ispravan odgovor na takve aktivnosti jeste ubrzavanje procesa euroatlanskih integracija. Prioritet naše zemlje, posebno u novonastalim političkim okolnostima nakon invazije Rusije na Ukrajinu, mora biti punopravno članstvo u NATO savezu.

Bez sigurnosti u Bosni i Hercegovini, neće biti ni sigurnosti Jugoistočne Evrope, a znamo ko želi destabilizaciju. Ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO poslala bi se jasna poruka Srbiji i njenim nalogodavcima, da trajno moraju odustati od pokušaja mjenjanja granica i otimanja teritorija od drugih država. Očigledno je da Srbija zajedno sa Dodikom intezivno radi na tome, posebno nakon 2014. godine kada je i počeo rat u Ukrajini”.

Iz Stranke za BiH navode da upravo zbog toga veoma važno jačanje nezavisnog sudstva koje će biti imuno na političke utjecaje i koje će sankcionisati političke aktere u slučajevima očiglednog kršenja zakona Bosne i Hercegovine što HDZ čini opstruiranjem održavanja izbora u skladu sa zakonom i nadležnostima Centralne izborne komisije.

Na sjednici Predsjedništva stranke su donesene odluke koje se tiču pripreme dokumentacije i prijave za predstojeće izbore. U protekle dvije sedmice prikupljeno je 12 hiljada potpisa podrške za kandidaturu SBiH na predstojećim

scroll to top