Close

SARADNJA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BIH I TIKA-E: INSTRUKTORI DOBILI CERTIFIKATE IZ OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJAMinistarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u saradnji s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju – TIKA organiziralo na Tjentištu obuku potrage i spašavanja u prirodi i urbanim sredinama za spasilačke timove iz Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, danas je u Sarajevu upriličena svečana ceremonija podjele certifikata 30-orici instruktora koji su tokom zahtjevne obuke stekli neophodna znanja i vještine u oblasti zaštite i spašavanja.

Sudionike svečanosti pozdravio je koordinator TIKA-e za BiH Muhammed Unal, istaknuvši značaj jačanja kapaciteta u oblasti zaštite i spašavanja, te podsjećajući kako je tokom više cilklusa edukacije od 2017. godine oko 400 polaznika uspješno završilo previđene programe obuke.

Istovremeno, najavio je kako već od narednog mjeseca počinje novi ciklus edukacije u oblasti potrage i spašavanje na vodi i pod vodom, čime se dodatno jačaju kapaciteti neophodni za pomoć građanima i efikasan odgovor u slučaju potrebe.

Uime Ministarstva sigurnosti BiH, čestitke certificiranim spasiocima/instruktorima uputio je Bakir Dautbašić, podsjećajući kako je spomenuta obuka realizirana u sklopu programa pomoći koji je implementirala TIKA.

Na značaj edukacije i osposobljavanja u oblasti zaštite i spašavanja ukazao je i Emre Jerli, glavni koordinator turske IHH organizacije uključene u program obuke, podcrtavajući važnost jačanja kapaciteta u odgovoru na prirodne i druge nesreće.

Naveo je kako globalne klimatske promjene, nerijetko, dovode do nesreća, te potrebe za pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu, naglašavajući spremnost turskih partnera da nastave aktivnosti na planu edukacije i solidarisanja s potrebama ljudi u BiH i šire.

Spomenutu obuku je prošlo ukupno 30 spasilaca iz Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave Civilne zaštite RS i gorskih službi spašavanja FBiH, te općine Novi Grad, koji su usvojili jedinstvene standarde i metode za spašavanje unesrećenih.

Kako je rečeno, certificirani instruktori su osposobljeni da educiraju djelatnike nadležnih institucija u oblasti zaštite i spašavanja, gorskih službi spašavanja i drugih spasilačkih službi.

U proteklom periodu realizirano je više ciklusa obuka koje se provode na temelju potpisanog Protokola o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i TIKA-e.

scroll to top