Close

S EVIDENCIJE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE U JEDNOM KANTONU BRISANO 4.711 OSOBAUprva četiri mjeseca ove godine s evidencije Službe za zapošljavanje HNK brisano je 4.711 osoba, a najzastupljeniji razlog brisanje bio je zasnivanje radnog odnosa, i to 68 posto, kazala je Feni voditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNK-a Anita Perić.

Djelatnosti koje su najviše zapošljavale u ovom razdoblju su trgovina, ugostiteljstvo i prerađivačka industrija.

Perić ističe kako se struktura zanimanja u kojima ima najviše nezaposlenih osoba ne mijenja duži niz godina te da u srednjoškolskom obrazovanju prednjače prodavač, ekonomski tehničar i maturant gimnazije, a u zanimanjima visokoškolskog obrazovanja ekonomisti, pravnici te pedagoška zanimanja.

Dodaje kako Služba za zapošljavanje HNK ne provodi aktivnosti prekvalifikacije nezaposlenih osoba, pojašnjavajući kako je prekvalifikacija dugotrajan proces te da je za dugačko razdoblje teško predvidjeti potrebe tržišta rada.

Perić ističe kako se stanje na tržištu rada, nakon 2 godine negativnih efekata uslijed izvanredne situacije uzrokovane pojavom pandemije, stabilizira.

Govoreći o agencijama koje traže radnu snagu za rad izvan granica BiH, kazala je kako su imali manji broj upita od tih agencija te da u svrhu zaštite nezaposlenih osoba, Služba ne posreduje pri zapošljavanju kod nepoznatih poslodavaca.

scroll to top