Close

RUSKI REIS IZDAO FETVU: SVAKI MUSLIMAN KOJI POGINE U RATU U UKRAJINI JE ŠEHIDGlavni muftija Talgat Tadzhuddin, šef ruske Centralne muslimanske duhovne uprave, istakao je da borba uz ruske snage u Ukrajini predstavlja sveti džihad za muslimane i da je svaki musliman koji pogine u tom ratu šehid.

Objasnio je da je njegova Duhovna uprava izdala (obaveznu) fetvu o ovom pitanju i naveo primjere prethodnih ruskih pobjeda nad nacistima i zapadnim silama. Utvrdio je da su Sjedinjene Američke Države nasatale na na uništavanju Indijanaca i upitao:

Čečenske trupe sa ratnicima muslimanskog porijekla, koje karakterizira njihova žestina i koje su optužene za ratne zločine, bore se na ruskoj strani u Ukrajini. Konkretno, bili su dijelom jedinica koje su opsjedale i razarale Mariupolj.

Procjenjuje se da je još oko 10 hiljada čečenskih vojnika prisutno u Ukrajini. Nihova je misija ojačati, po svaku cijenu, rusku dominaciju nad okupiranim područjima. Čak se nagađalo da je jedna od njihovih misija atentat na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Vjernost čečenskog čelnika Ramzana Kadirova Vladimiru Putinu je nagrađena tako što je imenovan za general-pukovnika Nacionalne garde Ruske Federacije. Kadýrov svoje aktivnosti često dijeli na društvenim mrežama i sugerirao je Putinu da “moramo završiti ono što smo započeli i to učiniti brzo”.

scroll to top