Close

RUSKI BRODOVI U PROBLEMU? UKRAJINCI DOBIVAJU IZRAELSKI MEGA PROJEKTIL PLAVO KOPLJEIzrael je pristao na zahtjev Estonije da opremi Ukrajinu raketnim sistemom zemlja-more Plavo koplje (5G SSM), izvijestio je u petak ukrajinski novinar Rostislav Demčuk.

Estonija, koja je kupila neodređeni broj sistema Blue Spear od svog proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u oktobru 2021. godine, zatražila je od Izraela odobrenje da prebaci jedan od sistema Oružanim snagama Ukrajine, trenutno u odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Izrael je ispunio zahtjev baltičke nacije, kaže Demčuk.

Raketni sistem Blue Spear je jedan od najnaprednijih protivbrodskih raketnih sistema na svijetu, koji omogućava lansiranje sa kopnenih platformi uz let velikom podzvučnom brzinom.

Protivbrodski sistem biće ključan u južnom ukrajinskom teatru, koji se uglavnom vrti oko pomorskih bitaka u Crnom i Azovskom moru.

Povećanje pomoći bilo bi „značajan korak“ u poređenju sa onim što je Izrael već pružio, i bilo bi više simbolično i „ne bi uključivalo značajne količine zaliha“ zbog pomoći koju su već pružile SAD i evropske zemlje, navodi se u izveštaju. ‘

Jerusalem pokušava da uspostavi ravnotežu između Rusije i Ukrajine, ali Ha’arec citira izvor koji kaže da SAD i neke evropske zemlje očekuju da Izrael zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani „i da svoju odluku potkrijepi djelima i ne samo izjave.”

scroll to top