Close

ROVER NA MARSU OTKRIO MISTERIOZNA ‘VRATA’: TAMO SE VANZEMALJCI KRIJUJedan od najnovijih snimaka s rovera Curiosity na Marsu otkrio je neke zanimljive stvari u stijenama, naime otkrili su “vrata” koja su uklesana u stijenu. Ta fotografija je izazvala pravu raspravu na Redditu.

Dok neki misle da su to vrata koja vode do skrovišta za Marsovce ili do portala u drugi svemir, drugi su uvjereni da je to posmični lom – rezultat neke vrste naprezanja na stijeni koja je odlomila jedan njen dio, piše ScienceAlert.

Najveća oluja dosad zabilježena na Marsu dogodila se 4. maja ove godine, a naučnici još rade na utvrđivanju gdje se tačno dogodila i šta ju je uzrokovalo. Dok se stijena nalik vratima u našoj mašti može činiti velikom, moguće je da je šupljina koja se vidi zapravo visoka samo nekoliko centimetara, iako je teško biti siguran.

Naučnici NASA-e navode kako je postojanje “magičnih vrata” kako su ih neki nazvali, rezultat seizmičkih pokreta koji se događaju i na našoj planeti. Eksperti navode kako su zemljotresi na Marsu vrlo česta pojava te da su “vrata” rezultat cijepanja stijene nakon zemljotresa koji se dogodio 4. maja.

Fotografija je snimljena na geološkoj lokaciji poznatoj kao Greenheugh Pediment, jarbolnom kamerom na brodu Curiosity, 7. maja 2022.

scroll to top