Close

RENAULT SCENIC ODLAZI U HISTORIJUČuveni MPV više ne silazi sa proizvodnih linija.

Renault je još ranije najavio da će Scenic otići u penziju. Ove godine to je samo jedan od niza modela koji će nestati iz portfolija ovog francuskog brenda i sve to kao dio “revolucije”. Kao i svaka druga valjana revolucija, i ova koju sprovodi Luka de Meo, traži žrtve.

Nije bilo teško poslati Scenica “na groblje”. MPV segment je na samrti, potražnja za takvim vozilima je na historijskim minimumu. Prošle godine je proizvedeno svega manje od 16.000 primjeraka predmetnog modela. Prava katastrofa naspram nekadašnjih rezultata kada se prodaja mjerila u stotinama hiljada jedinica.

Renault je potvrdio da će Grand Scenic varijanta modela nastaviti da se proizvodi još nekoliko mjeseci, a onda će i ona zauvijek sići sa automobilske pozornice. Interesantno je da naziv Scenic neće nestati. Šta više, budući električni SUV namijenjen porodičnoj upotrebi nosit će upravo taj naziv. Ipak, jasno je da taj nadolazeći model neće imati apsolutno ništa zajedničko sa nekadašnjim MPV asovima.

Karijera Scenica zvanično je otpočela 1996. godine kada se na tržištu pojavila prva generacija ovog modela. Ona je opstala sve do 2003. godine i za to vrijeme je prodato više od 2,8 miliona primjeraka. Stoga, jasno je koliko je Scenic važan dio Renaultove prošlosti, prenosi AutoRepublika.

scroll to top