Close

REKORDNI MANJAK RADNIKA U NJEMAČKOJ, EVO ŠTO SE NAJVIŠE TRAŽIU Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut njemačke privrede(IW).

Manjak kvalificiranih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i građevinarstva.

U pandemijskim godinama 2020. i 2021. usporen je priljev stručne radne snage iz inozemstva, ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mjesta počeo mnogo prije. Jedan od razloga je i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena i informacija savezne vlade po kojoj posljednjih godina raste broj penzionera, tj. osoba koje su navršile 67 godina, a koje su još uvijek aktivne na tržištu rada. Prošle godine je 1.05 miliona stanovnika starijih od 67 bilo u nekom obliku radnog odnosa, što je osjetni porast u usporedbi s 2010., kada je samo 685.000 penzionera još uvijek uz penziju odlazilo na posao.

Djelomice se ovaj fenomen povezuje s manjkom stručnjaka, zbog čega poslodavci mnoge kvalificirane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro radno mjesto.

Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbjeglice iz Ukrajine što brže integriralo na njemačko tržište rada.

scroll to top