Close

Proruski separatisti tvrde da su zauzeli Lisičansk!Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva, danas su saopćili da su potpuno okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantira i tvrdi da još uvijek kontrolira grad.

– Borbe se vode oko Lisičanska. Srećom, grad nije u okruženju i pod kontrolom je ukrajinske vojske – izjavio je Ruslan Mouzičok, glasnogovornik Nacionalne garde Ukrajine.

Ranije je predstavnik separatističke vojske u Luhansku, Andrej Maročko, objavio da su narodna policija Luganska i snage ruske vojske zauzele posljednje strateške visove te da može potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju.

Vitalij Kisiljev, također predstavnik separatista, precizirao je da se sada vode borbe kod stadiona Šahtar, u blizini samog središta grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika.

Lisičansk je posljednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom. Prošle sedmice je pao susjedni grad Sjeverodoneck, nakon što su se ukrajinske snage povukle. Zauzimanje Lisičanska bi ruskoj vojsci omogućilo napredovanje prema Slovjansku i Krematorsku, dva ostala velika grada u industrijskom području Donbasa.

scroll to top