Close

PROIZVOĐAČIMA VOĆA RADNA SNAGA STIŽE IZ SRBIJE I TURSKE, DNEVNICE DO 100 KMPotencijali poljoprivrede u BiH veliki su i ogledaju se u povoljnim agroklimatskim uvjetima, uzgoju velikog broja različitih poljoprivrednih kultura, kvalitetnom i nekontaminiranom poljoprivrednom zemljištu, proizvodima odlične kvalitete i tradicije, velikom broju autohtonih i izvornih proizvoda, tradiciji proizvodnje, znanju i trudu poljoprivrednih proizvođača.

No, unatoč tomu, pred bh. poljoprivrednicima izrazito je teška godina.

Inozemno tržište

Problemi s kojima će se ove godine susresti su nedostatak radne snage, kao i nove cijene koje će prosječno biti više za oko 150 posto u odnosu na prošlu godinu.

Da se bh. proizvođači ipak uspješno bore sa svim nedaćama na koje nailaze, svjedoče i podaci Uprave za indirektno oporezivanje o izvozu. Tako je, prema podacima, u prva tri mjeseca ove godine iz BiH na inozemno tržište izvezeno svega 880 kilograma borovnica u vrijednosti od 38.623 KM, a proizvođači koji uzgajaju ovo bobičasto voće kažu da sve što proizvedu plasiraju na domaće tržište. Navodi se kako je u istom razdoblju lani izvezeno 7749 kg, a za cijelu godinu 78.049 kilograma borovnice u vrijednosti od 674.651 KM.

Kada je pak riječ o jagodama, u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je 163.980 kg u vrijednosti od 423.245 KM. Prema podacima UIO-a BiH, najveće količine uvezene su iz Albanije, a za uvoz albanskih jagoda BiH je izdvojila čak 400.000 KM. Uspoređujući uvoz prošle i ove godine, vidimo kako je u istom razdoblju lani uvezeno 109.429 kg jagoda “vrijednih” 355.058 KM. Kada je riječ o izvozu jagoda, podaci UNO-a pokazuju da ga ove godine nije ni bilo. Tijekom cijele 2021. na inozemna tržišta plasirano je 89.160 kg u vrijednosti od 409.550 KM. Baš kao i za borovnice, ove godine će bh. građani više novca izdvajati i za jagode.

U prošloj godini izvezeno je mesa i mesnih prerađevina vrijednih tek 110 miliona KM.

Nema radnika

Uz poskupljenja, proizvođačima glavobolje zadaje i nedostatak radne snage. – Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kazao je ranije da imaju veliki problem s nedostatkom kvalificirane radne snage.

scroll to top