Close

PROGRAMIRANO SIROMAŠTVO: EVO ZAŠTO VAŠE DIJETE NE ŽELI DIJELITI SVOJE IGRAČKESvi smo se suočili sa ovom roditeljskom mukom, ali rJešenje je tu.

Prvi faktor: Svaka majka želi da odgaja zdravog člana društva, pa se trudi da njeno dijete bude velikodušno i pristojno.

Drugi faktor: Pored pozitivnih namjera, majka osjeća krivicu i strah od javne osude: “Šta ako sada svi pomisle kako ja ne mogu da odgojim dobro dijete!”

Treći faktor: “Ovo su sve majke radile i rade, ne znam zašto je to loše i ne znam kako se to može drugačije!” – socijalni standard ponašanja koji se razvija tokom mnogo godina.

Da vidimo šta sve utiče na to: Lena, slušajući majku daje zeca Petru. Mama je hvali: “To je moja dobra djevojčica!” Lena nije htjela uopšte da da zeca, dobila ga je jučer od tate. Zec predstavlja djelić očeve ljubavi od koje se ona ne želi odvojiti.

Zec je njeno bogatstvo. Tako da malo boli, ali zadržala je tu emociju za sebe. Na kraju krajeva, majka joj je rekla da mora dati igračku. Inače će izgledati sebično, bit će loša djevojčica. A ona uopšte ne želi da bude loša djevojčica. Na kraju krajeva niko ne voli loše djevojke.

Ni mama ni Lena nisu primijetile, ali dijete je već počelo da pravi scenario po kojem će živjeti: “Ako ne želite da budete poznati kao sebična djevojka, morate da dajete svoje omiljene stvari, čak i ako vas to boli. Ako se odreknete onoga što volite – bit ćete voljeni. Ako se toga ne odreknete, osjećat ćete krivicu, kaznit ćete sebe.”

Obično je potrebno nekoliko ponavljanja ovakve situacije da bi se stvorio scenario. A ponekad je potreban samo jedan događaj, gdje dijete plače i preklinje, ali mu omiljena stvar bude oteta iz ruku i data drugoj djeci.

I naša Lena s početka priče odrasta u prelijepu ženu, vrlo ljubaznu i velikodušnu. Toliko ljubaznu i velikodušnu da daje zadnji dinar iz džepa. Daje sve što ima djeci, mužu, roditeljima, prijateljima, kolegama… A nešto da zadrži za sebe, da ugodi sebi? To je sebično! Tako je naučena.

U početku svi vole Lenu, ali onda svi počinju da je koriste. Muž joj “sjedi za vratom”, ne pomaže joj oko djece ni u kući, djeca su sve manje zahvalna za njen trud, čak sve više traže još, još…

Znaš, u Švedskoj djeca ne plaču: Od ove rečenice, na oči joj je pao mrak!

Ako se Lena nekad “prevari” i kupi sebi haljinu, odmah će početi da razmišlja: “Možda sam mogla nešto da kupim za djecu, kuću?”

Roditelji u djetinjstvu predstavljaju najveći autoritet svojoj djeci. Njihove riječi su direktni pokazate budućnosti njihovog djeteta.

Zbog toga psiholozi preporučuju da budete naročito pažljivi sa riječima dok odgajate djecu. Razmislite kako ih savjetujete, šta im govorite i kako te riječi djeluju na njih.

Šta uraditi u takvoj situaciji kada dijete ne želi da dijeli igračke?

Samo zamislite da ste dobili novu Diorovu torbu kao poklon od supruga. Vaše prijateljice je oduševljeno mjerkaju, a jedna vas moli da joj je date na nekoliko sedmica. Naravno da ćete je odbiti. To je vaša torba, vaše blago! Dragocijenost!

Dopustite svom djetetu da svoje stvari sačuva za sebe. Kažite drugoj djeci da vaše dijete ne voli da daje tu igračku jer joj je drag poklon od tate. Uzmite neku drugu igračku i dajte je komšijskoj djeci. I vuk sit i ovce na broju.

scroll to top