Close

PREMINULA TAMARA BAKIĆ, IKONA JUGOSLAVENSKE MODNE SCENEIkona jugoslavenske modne scene Tamara Bakić preminula je u Beogradu u 87. godini života.

Bila je najpoznatija i najčuvenija manekenka u bivšoj državi, plasirala je trendove. Također, zaslužna je što je manekenstvo i modeling podignuton na veći nivo. Baković je zaslužna što je manekenstvo na ovim prostorima postalo ozbiljna profesija.

Tamara Bakić rođena je 1934. godine u Somboru. Kasnije se seli u Beograd i počinje uspješnu karijeru. Na pistu je prvi put kročila 1958. godine, i tokom cijele karijere, borila se protiv trivijalnih shvatanja o manekenkama.

Nakon ovog debija, počela je da dobiva pozive za revije. Posla je bilo sve više, putovala je cijeloj Jugoslaviji, a šetala je po modnim pistama u Budimpešti, Varšavi, Moskvi, Sankt Peterburgu, Parizu, Teheranu…

Godine 1967, osnovala je Udruženje manekena jer je željela da tu profesiju podigne na viši nivo. U modnom svijetu su joj bila otvorena sva vrata. U kasnijim godinama života, bila je mentor mladima. Zaslužna je za uspješne karijere mnogih manekenki.

scroll to top