Close

Premijer Novalić s ambasadoricom UAE o unapređenju ekonomske saradnje | RTV TK


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH Nabilom Alshamsi.

Tokom susreta su istaknuti dobri odnosi dvije zemlje, a posebno je zabilježena ostvarena saradnja u oblasti turizma i industrije. Razgovarano je o mogućnosti unapređenja saradnje, kao i potencijalnim investicijama.

– Raduje me da danas razgovaramo o mogućnostima za nova ulaganja. Postoji veliki potencijal za unapređenje naše saradnje, kao i obostrani interes. Vjerujem da je pravo vrijeme da iskoristimo postojeće prilike i stvorimo mogućnosti za realizaciju konkretnih projekata – rekao je premijer Novalić.

Ambasadorica je pohvalila ostvarenu saradnju, te naglasila da je njena misija ohrabriti potencijalne investitore za dodatna ulaganja u BiH, s obzirom na to da postoji veliki interes za značajnija ulaganja UAE na područje Balkana, a posebno u oblasti energije i proizvodnje hrane.

Upoznala je premijera Novalića o započetim razgovorima s predstavnicima državnog nivoa o uspostavljanju sporazuma između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim bi se doprinjelo unapređenju ekonomske saradnje.

Tokom susreta razgovarano je i o uslovima za sticanje prava vlasništva na nekretninama u Federaciji BiH za strane osobe, po principu reciprociteta. Istaknuto je da bi se primjenom ovog reciprociteta na području Federacije BiH povećala zainteresiranost investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za ulaganja na ovom području, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Izvor

scroll to top