Close

Preko 200 miliona maraka prikupljenih sredstava od poreza u maju ove godine | RTV TK


U maju 2022. prikupljeno je 828 miliona KM indirektnih poreza, što je za 201 milion KM više u odnosu na maj prošle godine, posljednji su podaci Uprave za indirektno oporezivanje. Ekonomski analitičari smatraju da  je do ovakvog skoka došlo zbog velike inflacije i povećanja kupovine kodgrađana uzrokovanom strahom zbog aktuelne svjetske krize.

Inflacija nije zaobišla ni BiH, u kojoj su cijene pojedinih prehrambenih artikala udvostručene. Dok se u regiji ukida ili smanjuje PDV na osnovne životne namirnice, u BiH je ograničena trgovačka marža. Ekonomisti tvrde da u svojim rukama bh. vlasti imaju mnogo više alata jer zbog viših cijena ubiru i više poreza.

Nije se dobro hvaliti rekordno velikim budžetima zbog povećanja indirektnih poreza i pdv-a, zato što su to jasni pokazatelji inflacije u nađoj zemlji. Građani više izdvajaju na potrošnju a to pogoduje državi u  kratkom roku na način da ostvaruje  više prihoda i ubire više poreza.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u martu 2021. godine. Zbog ovih razloka sve veći broj građana napušta BiH.

Zbog ekonomske krize ljudi masovno odlaze iz BiH. Cijele porodice. Neki to upoređuju sa situacijom iz osamdesetih. Ali to nije istina. Osamdesetih su išli da zarade pa da se vrate, sada porodice odlaze i ne vraćaju se.  

Građani su zbog straha kupovali u prva tri mjeseca ove godine i više nego im je potrebno, stvrajući vlastite zalihe zbog već tada najavljivane inflacije i nestašice.

Prvi kvartal je pokazao da smo uvozili više prehrambenih proizvoda nego inače u prvom redu više žitarica. Građani su tada panično kupovali a poslodavci stvarali vlastite zalihe.

Čavalić je mišljenja da će i naredni mjeseci biti pogodni za one koji ubiru poreze, jer inflacija i dalje ne staje, a već sada imamo najave o teškoj zimi i još višim cijenama.

Izvor

scroll to top