Close

Porodice žrtava na Slanoj Banji, suosjećaju jedni s drugima | RTV TK


U memorijalnom kompleksu na Slanoj Banji gdje su ukopane žrtve masakra na Kapiji od najranijeg jutra bili su roditelji i rodbina. Suosjećajući jedni s drugima u bolu. Prvo zbog ubistava djece, a drugo zbog činjenice da pravda nije stigla zločince – Novaka Đukića koji je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora, a nije u zatvoru i ostale koji su učestvovali u ubistvima civila u Tuzli.

Roditelji Rusmira Ponjavića, dvadesetjednogodišnjaka ubijenog na Kapiji mezar na Banji obilaze često. Zadnji put vidjeli su ga dan prije dvadeset petog maja 1995. godine.

  • Taj dan se nismo vidjeli. Mi smo otišli na izlet, a on je otišao na trening – odbojka. I po nesreći trening se odgodio i on je tamo otišao i to se desilo, sjeća se Rusmirov otac Faruk Ponjavić.

Kasnije u noći, doznali su da se Rusmir neće vratiti kući. Dvadeset sedam godina poslije bol je ista kaže otac.

  • Osjećam određenu zahvalnost prema građanima Tuzle koji ovdje dolaze, podsjećaju i daju jednu toplinu roditeljima svojim dolaskom i obilaskom. Sjećanje ostaje – Pola duše je oduzeto roditeljima, pogotovo majkama koje teže to doživljajuju i proživljavaju, kaže Faruk.

Među majkama za sinom Adnanom tuguje Lejla Zaimović. Poginuo je kad je imao 26 godina.

  • Ja ovo ne mogu preživjeti. Prežaliti. Ja imam kćerku i unuka, ali njega, njegovu dobrotu i toplotu ne mogu nikako. Kakva je to bila duša, svjedoči majka.

Roditelji žrtava sa Kapije među najzaslužnijima su što se danas ovaj događaj pominje, obilježava i ne zaboravlja. I što je uspomena na ubijenu mladost Tuzle tako živa. Arif Ahmetašević, čija je kćerka Edina stradala u dvadesetoj godini života, napominje da ne smijemo zaboraviti ni ostale civile koji su stradali u Tuzli.

  • Ja znam da se Kapija uvijek ističe u prvi plan, ali imate još niz ubijenih u Tuzli. Na autobuskim stanicama, bračni par i dijete i mati i po jedno i po dvoje i po troje. U Tuzli nije niko procesiuran za te civilne žrtve rata, a njih je oko 130, kaže Ahmetašević.

Pravosuđu Bosne i Hercegovine ostaje zadatak da pored Novaka Đukića, zapovjednika Taktičke grupe Ozren osuđenog na 20 godina zatvora, procesuira i ostale krivce za ubistva oko 200 civila u Tuzli, uključujući i žrtve sa Kapije gdje je ubijena 71, a ranjeno 240 osoba.

Izvor

scroll to top