Close

POMISLIO SAM DA NAM JE PUTIN POSLAO RAKETU, KAO DA JE PUKLA BOMBA, SVE SE ZATRESLO: MJEŠTANI U ŠOKU NAKON EKSPLOZIJE U FABRICI U SLOVENIJIUobičajeni radni dan u Kočevju u Sloveniji u četvrtak ujutro prekinula je snažna eksplozija.

Zgrade su se zatresle dok su na nekima su popucala i stakla. Visoko iznad slovenskog gradića formirala se “pečurka” i vrlo brzo bilo je jasno da je epicentar eksplozije fabrika hemijskih proizvoda “Melamin”, smještena u poslovnom dijelu u samom središtu Kočevja.

Bogumir je penzioner koji je, kako otkriva, radni vijek proveo u “Melaminu”, fabrici koja je okosnica Kočevja i postoji od 1954. godine.

Zatvoreni prozori
Zbog opasnosti od udisanja otrovnih gasova, krizni štab je naložio građanima da ostanu u kući i drže zatvorene prozore u krugu od 500 metara od fabrike. Djeca iz vrtića i škola poslata su kući, preko puta fabrike je zgrada komunalnog društva na kojoj su popucala stakla, dom zdravlja, poslovni prostori i druge fabrike.

U Kočevju je zavladalo vanredno stanje, počeli su da pristižu podaci o povrijeđenima i ljudskim žrtvama. Iako je požar stavljen pod kontrolu oko 10.30 sati, vatrogasci su i dalje imali pune ruke posla, jer je i dalje gorjelo u prostoriji u kojoj se, kako je rekao komandant vatrogasne službe Kočevja Leon Behin, nalazi električni agregat. Kada se situacija smirila, pred novinare je izašao direktor Melamina Srećko Štefanič.

Do eksplozije je, kako prenose mediji, došlo prilikom istovara sirovina za proizvodnju iz cisterne koja je ujutro stigla u postrojenja “Melanima” koji, inače, ima oko 200 zaposlenih.

Leon Behin, glavni kočevski vatrogasac, rekao je da je u gašenju požara učestovalo više od 150 vatrogasaca, a u intervenciji su učestovale i policija, slovenska vojska, ali i laboratorija koji prati onečišćenje vazduha. Ukupno više od 200 ljudi.

Bez onečišćenja vode
Naseljem su prijepodne odjekivale sirene interventnih službi, a helikopter je dvojicu teško povrijeđenih prevezao u Ljubljanu. Stanje jednog od njih je, kako prenose mediji, kritično i ljekari se bore za njegov život. Prema nezvaničnim informacijama, dvojica teško povrijeđenih su vozač i suvozač cisterne prilikom čijeg je istovara došlo do eksplozije, a uzroci se, za sada, utvrđuju.

Srečko Šestan, direktor Civilne zaštite Slovenije, rekao je nakon nesreće da nije zabilježeno zagađenje vode, što je informacija koja je najviše zanimala stanovnike Kočevja. I nakon što je požar ugašen, čekalo se da se temperature spuste kako bi vatrogasci mogli da uđu u oštećeni prostor i nastave potragu za nestalima. Zbog snage eksplozije i visine temperatura, kako je rečeno na konferenciji na novinare, nije bilo vjerovatno da su preživjeli.

U poslijepodnevnim satima, građani su počeli polako da se vraćaju na kočevske ulice, a većina je nosila maske na licu.

Osnovna djelatnost “Melamina”, koji ima 194 zaposlenih je proizvodnja plastike, boja, lakova i sličnih premaza te drugih hemijskih proizvoda. Kako se navodi na njihovoj službenoj stranici, u Evropi su poznati kao dobavljač smole za papirnu i građevinsku industriju, ali i impregniranih ukrasnih papira za industriju namještaja, a fabrika je u svjetskim razmjerima sve prepoznatljivija po proizvodima za industriju boja i gume, piše Jutarnji.hr.

Video pogledajte i OVDJE.

scroll to top