Close

POLITIČARIMA IZ SUSJEDSTVA IZGLEDA NIKO BITNIJI OD BIH! GRLIĆ RADMAN ĆE NA SASTANKU NATO-A PONOVO GOVORITI O IZBORNOJ REFORMI U NAŠOJ ZEMLJIMinistar vanjskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji se održava u Berlinu.

Ovom sastanku će prisustvovati i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, te će se razgovarati o planovima ovih država da se priključe NATO savezu, prije svega uklanjanju sumnja koje Turska ima, ali i o ruskoj invaziji na Ukrajinu i strateškom konceptu NATO-a.

Iako je sastanak organizovan zbog rješavanja gorućih pitanja evropske i svjetske geopolitike, Grlić Radman je najavio da će naglasiti potrebu za izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Prema Grlić Radmanu, Izborni zakon bi trebao “Odražavati usvajanje onih važnih izmjena kojima bi se regulirala ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u skladu s Dejtonskom i Pariškom sporazumu”.

Također, rekao je da će govoriti o potrebi da se ostvari jači angažman NATO saveza na Zapadnom Balkanu kako bi se zemlje ohrabrile u njihovom nastojanju za članstvo u NATO savezu.

Zvanično, Vlada Andreja Plenkovića bezuslovno podržava ulazak Finske i Švedske u NATO.

scroll to top