Close

POČELE SU VRUĆINE: SAMO UZ POMOĆ OVIH ŠEST TRIKOVA, AUTO ĆE VAS PERFEKTNO HLADITI CIJELO LJETOModerni klima uređaji u automobilima ne kvare se često, a kada se to dogodi uzrok je u većini slučajeva ljudski faktor.

Većina vozača često radi ono što ne treba, zaboravljaju ono što je neophodno pa klimatizacija, baš kada je najpotrebnija, počne da kašljuca.

Poslušajte ovih šest savjeta, pomoći će vam opušteno boravite u vašem automobilu i da pobijedite vrućinu:

1) NE PALITE ODMAH KLIMATIZACIJU KAD UPALITE MOTOR

Jedan od najkorisnijih trikova kada je u pitanju stvaranje manjeg stresa na kompresoru je da ne palite klimatizaciju odmah nakon što ste upalili vaše vozilo, jer je to način stvaranja preopterećenja.

2) POSTUPNO POJAČAVAJTE RAD

Iskušenju da čim uđu u automobil upale klimatizaciju u punoj snazi kada je napolju jako vruće mnogi podliježu. Pokušajte da se suzdržite, ovo je najgori način zloupotrebe rashladnog sistema.

Najbolje bi bilo da provjetrite unutrašnjost automobila prije nego što uđete, a kada počenete da vozite postepeno povećavate snagu klimatizacije. Zapamtite, idealna temperatura u vašem automobilu je između 21 i 23 stepena. Ako pretjerate, suviše niska temperatura može da vam se obije o glavu!

3) KORISTITE DUGME ZA RECIRKULACIJU

Nevjerovatno je, ali istinito: dugme na kojem je nacrtan automobil s malom strelicom koja se vraća jedan je od najmanje korištenih kontrola u automobilu. Njegova je svrha da, umjesto da uzima zrak izvana, sistem ponovno koristi vazduh koji se već nalazi unutar kabine. Treba da zapamtite da ovaj trik ne može baš dugo da se koristiti jer se vazduh vremenom razrijedi i napuni vlagom, ali je korisntan za hlađenje unutrašnjosti kada je napolju zaista vrelo.

4) PROVJERITE AKUMULATOR I REMEN

Ovo su dva vitalna elementa automobila, uz ostalo od njihovog „zdravlja“ zavisi kako će da radi klima uređaj u vašem automobilu. Redovno ih provjeravajte: ako je akumulator jako star ili remen već popuštao, vjerovatno ćete primijetiti kvarove u kapacitetu hlađenja.

5) NE ZABORAVITE OTVORE ZA VENTILACIJU

I unutrašnji otvori za ventilaciju i spoljna rešetka su najpristupačniji dijelovi sistema za hlađenje, a mnogi zaborave da ih prekontrolišu. Ako hoćete da protok vazduha bude ispravan, morate stalno da ih održavate vrlo čistim: osiguraćete duže trajanje uređaja u optimalnim uslovima, a posebno je važno što će daleko manje nečistoća i bakterija dospjeti u vaše respiratorne organe!

6) NE PALITE KLIMATIZACIJU NA KRATKIM RELACIJAMA

Na kratkim relacijama paljenje klima uređaja nema učinak kada je vruće. Vazduh neće uspjeti da se ohladi, a vi ćete već morati da izađete iz automobila. Otvorite prozor, pri ograničenim, malim brzinama, aerodinamički otpor uzrokovan otvorenim prozorima nije tako veliki – prijat će vam.

scroll to top