Close

PENZIONERIMA ĆE BITI ISPLAĆENO DODATNIH 40 KM: NAJVEĆE USKLAĐIVANJE PENZIJA U HISTORIJI HRVATSKEUsklađivanje penzija u septembru trebalo bi biti najveće u historiji Hrvatske.

Druga polovina 2008. drži dosadašnji rekord kada je usklađivanje iznosilo 4.05 posto. U septembru 2022. redovno usklađivanje bi moglo iznositi 5.75 posto.

Na prosječnu penziju od 2701 kunu takvo usklađivanje donosi 155 kuna (40 KM) više. Tako pokazuju projekcije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), a bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper je dostavio njihove prognoze.

Najveće usklađivanje penzija u historiji države dogodit će se zbog inflacije, što nije dobra vijest za penzionere kao grupu s najmanjim prihodima. Godišnja inflacija u aprilu je u odnosu na april prošle godine dosegnula 9.4 posto. Kada se zbroji prvo usklađivanje ove godine od 2.24 posto i hipotetskih 5.75 posto, dođe se do tek osam posto rasta. To znači da će kupovna moć penzionera nakon ovog usklađivanja biti manja nego 2021.godine.

Inflacija idućih mjeseci može dodatno ubrzati, a u statistiku o rastu plaća u narednim mjesecima ući će i povećanje osnovice za plaće zaposlenih u javnom sektoru. Penzionere bi moglo dočekati još povoljnije usklađivanje od 5.75 posto, međutim za konačni postotak treba pričekati sredinu avgusta. U septembru se očekuje isplata.

scroll to top