Close

PDP UPOZORIO: RS SE NALAZI U DUBOKOJ DEMOGRAFSKOJ, EKONOMSKOJ I POLITIČKOJ KRIZI



Partija demokratskog progresa (PDP) donijela je niz zaključaka na unutarstranačkoj sjednici, a upozoravaju na to da je entitet RS “u dubokoj ekonomskoj, demografskoj i političkoj krizi”.

Smatraju da je uzrok krize to što su se “najvažnije institucije RS-a umjesto sili zakona povinovale volji jednog čovjeka i uskoj interesnoj grupi oko njega”.

Lider vladajuće stranke i koalicije u RS-u Milorad Dodik najavio je uoči izbora podjelu pomoći građanima entiteta u vrijednosti od 100 KM. Iz PDP-a poručuju da je to bezočan pokušaj kupovine naklonosti birača pred izbore narodnim novcem.

Smatraju da su i teme poput prenošenja nadležnosti sa BiH na RS, pitanja imovine, odnosa sa međunarodnim faktorom i odnosima unutar BiH zloupotrijebljene u cilju predizborne manipulacije.

PDP je istaknuo da ne podržava takvu populističku politiku nego da su na strani naroda i zakona. Negirali su potrebu pomoći međunarodne zajednice BiH, a istaknuli podršku srbijanskoj sigurnosnoj i ekonomskoj politici u regionu. Usvojili su na sjednici i “Program obnove RS-a”.

scroll to top