Close

PAHOR NA SBF-U: POZIVAM EU DA OMOGUĆI UBRZAN PROCES ZA ULAZAK BIHPredsjednik Slovenije, Borut Pahor obratio se prisutnima na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) na koji dolazi više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je “Nearshoring – perspektiva za region”, odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Pahor je izrazio zadovoljstvo zbog povratka nakon određene pauze te  pozdravio detaljnu diskusiju o poslovnim prilikama u BiH.

SBF JEDAN OD KLJUČNIH FORUMA

-SBF je već dokazao da je jedan od ključnih foruma za diskusije o ekonomskom prosperitetu BiH i cijele regije. Prvi preduvijet za ekonomski razvoj je politička stabilnost. Bez političke stabilnosti nema stvarnog ekonomskog i socijalnog prosperiteta.

PROCES EU INTEGRACIJE JE DO SADA BIO PRESPOR

PODRŽAVAM IDEJU UBRZANOG PROCESA ZA UKRAJINU

Proširenje EU na Zapadni Balkan je stvar prvog geopolitičkog poretka. To je još jasnije nakon ruske agresije na Ukrajinu. Podržavam ideju ubrzanog procesa za Ukrajinu. Međutim, zaista želim vidjeti ubrzan pristup kada je riječ o BiH. Na konferenciji o sigurnosti u Minchenu sredinom februara, prije ruske agresije na Ukrajinu, pozvao sam na ubrzan pristup za BiH. Predložio sam mnogim evropskim liderima da BiH dobije status kandidata bez daljih preduvijeta. Zauzvrat, BiH bi se morala obvezati da će usvojiti potrebne reforme, istakao je Pahor i dodao da je to potrebno za sigurnu i uspješnu budućnost same zemlje i EU kao cjeline.

GRANIČNE PROMJENE I REGIONALNA SURADNJA

Trendovi prošlih godina su zabrinjavajući. Umjesto suradnje o pitanjima koja su važna za narod BiH – a to je ekonomski i socijalni prosperitet – lideri su fokusirani na probleme koji ih dijele. Umjesto naporima prema pomirenju i konstruktivnoj suradnji, mi svjedočimo svađama i pokušajima promjena granica, naglasio je.

Rat u Ukrajini je pokazao koliko je krhak mir u Evropi. To je mračni podsjetnik da se moramo odgovornije ponašati i riješiti sve naše probleme na miran način. Pozivam političke lidere BiH da pojačaju svoje napore u prevazilaženju političkih podjela i postignu održiviju stabilnost. Pozivam EU da bude fleksibilnija, da omogući ubrzan proces za BiH. Neophodna su nam rješenja van okvira za BiH i Zapadni Balkan. Ja sam više nego spreman pomoći u ovim procesima, kazao je Pahor.

scroll to top