Close

OVO PLEME IMA NAJZDRAVIJE SRCE NA SVIJETU: NE ZNAJU ZA INFARKT, EVO U ČEMU JE TAJNAPleme Čimane, iako naravno dolazi u kontakt sa ljudima izvan njihove zajednice, mahom živi izolovano.

Obrađuju zemlju, love, pecaju i prikupljaju plodove onako kako su to decenijama unazad radili njihovi preci – prije industrijalizacije. Kao takvi, “netaknuti” modernim tehonogijama, izuzetno su interesantni naučnicima iz svih oblasti.

Rezultati jedne studije, objavljene u časopisu Lanset otkrivaju da najzdravija srca na svijetu imaju članovi plemena Čimane (Tsimané). Oni žive u području oko rijeke Manići u bolivijskim nizijama Amazonije, a njihov stil života je sličan životu predaka koji su tu živjeli prije nekoliko hiljada godina.

U toku istraživanja je ispitano stotine muškaraca i žena iz naroda Čimane i otkriveno je da skoro 9 od 10 ima čiste arterije bez rizika od srčanih oboljenja. Naučnici su prilično iznenađeni otkrićem da skoro nijedan član tog naroda nema zapušene arterije, čak ni u dubokoj starosti.

Naučnici su zaključili da skoro dvije trećine ljudi naroda Čimane starosti više od 75 godina uopšte nema rizik, a samo 8 procenta ima umjereni rizik od srčanih oboljenja.

Nedavno objavljena, nova studija o zdravlju plemena Čimane, pokazala je da kako stare, imaju i značajnije manju moždanu atrofiju, odnosno da im mozak sporije “propada” u poređenju sa stanovnicima Sjedinjenih Država i Evrope.

Samim tim imaju i manji rizik od kognitivnih problema, funkcionalnog propadanja i demencije. U studiji je učestvovalo 746 odraslih pripadnika plemena Čimane, starosti između 40 i 94 godine, kojima je skeniran mozak kako bi bila izračinata njegova zapremina.

U ČEMU JE TAJNA?

Naravno, u ishrani i sveukupnom načinu života. Iako ne možemo da živimo poput lovaca sakupljača, neke stvari bismo mogli da naučimo od njih.

ISHRANA

Njihova ishranu čine pirinač, kukuruz, manioka i banane, kao i sve vrste voća i orašastih plodova koje mogu da pronađu.

Ako njihovu ishranu pogledamo kroz unos kalorija, primijetićemo da 72 odsto kalorija unose kroz ugljene hidrate, 14 odsto kroz masti, a 14 odsto kroz proteine.

STIL ŽIVOTA

Članovi plemena Čimane su fizički izuzetno aktivni. Dnevno u prosjeku naprave od 15.000 do 17.000 koraka (muškarci 17.000, žene 16.000, a stariji od 60 godina više od 15.000). Dane provode u lovu, pecanju, poljoprivredi, skupljanju voća i orašastih plodova.

Muškarci provode u prosjeku 6 do 7 sati, a žene 4 do 7 sati u fizičkim aktivnostima. Naučnici smatraju da su upravo aktivan način života i ishrana ključni razlozi za dobro zdravlje, čak i u starosti.

scroll to top