Close

OVO JE SAVO ZA KOJEG MACAN TVRDI DA JE SARAJEVSKIM POLICAJCIMA PUCAO U GLAVUAleksandar Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog umiješanosti u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u petak Tužilaštvu KS-a, nakon čega je uz jake policijske snage prebačen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, gdje je smješten u posebnu ćeliju, udaljenu od ostalih pritvorenika i osuđenika.

Poslije njegovog saslušanja će se znati sve i ubrzo će biti poznati svi akteri. Jedna osoba je već u pritvoru, ali po drugom osnovu, dok je osoba koja je počinila ubistvo i pucala u policajce u bjekstvu. Prema saznanjima, Macan bi se mogao nagoditi sa Tužilaštvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka, otkriti imena ubica i opisati način izvršenja zločina. Zvanične potvrde o ovim navodima u petak nije bilo. Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024. godine.

Prema fotografijama koje smo pronašli na Instagramu, može se vidjeti da su Macan i Savo bili kućni prijatelji i da su zajedno provodili dosta vremena. Savo je od ranije poznat organima gonjenja u BIH jer je hapšen u nekoliko navrata zbog krađe automobila.

Podsjećamo, u oružanom napadu Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović sa teškim povredama glave prevezen na KCUS, gdje je preminuo. Zbog ubistva je saslušano oko 300 osoba, a zbog direktne umiješanosti u likvidaciju su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu. U vezi sa ubistvom su se, nezvanično, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije, a poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Istragu je, na samom početku, prema našim saznanjima, u pogrešnom smjeru odveo doušnik policije, zbog čega su istražitelji bili na krivom putu.

Da se kockice konačno počnu slagati, pomoglo je dešifriranje aplikacije Sky Ecc, putem koje su komunicirali osumnjičeni. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istražitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH, a među njima i Aleksandar Macan, čiji je DNK nađen na mjestu zločina, a i poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na to da je u vrijeme ubistva bio u Geteovoj ulici. Policija je počela da sklapa mozaik.

Macan, koji je ranije hapšen zbog krađe vozila, zet je Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici koji se trenutno nalazi u bjekstvu. Fotografija odbjeglog Savčića u društvu sa Draganom Lukačem, ministrom policije RS-a, objavljena je na društvenim mrežama u vrijeme kada je policija tražila Macana po Palama.

U Tužilaštvu KS-a, koje vodi ovu istragu godinama, nisu željeli davati nikakve izjave. Navode da se istraga nastavlja te da će javnosti o svemu biti blagovremeno obaviještena.

scroll to top