Close

OVE NAMIRNICE JEDU LJUDI SA NAJDUŽIM ŽIVOTNIM VIJEKOM NA SVIJETUMali kostarikanski otok Nicoya, osim prekrasnih pješčanih plaža i obilja sunčeve svjetlosti, ima i jednu od najvećih koncentracija stogodišnjaka.

Mnogo je stvari koje doprinose zdravlju i dugovječnosti stanovnika ovog otoka. Imaju životnu svrhu, drže svoju obitelj blizu, svakodnevno borave na suncu, a njihova voda je poznata po tome što ima izuzetno visoku razinu kalcija.

Međutim, i njihov svakodnevni izbor prehrane izdvaja ih od većine svijeta. Jedu puno graha, kukuruza, riže, povrća i voća. Tropsko voće koje svakodnevno grickaju daje im antioksidanse, vitamine i minerale koji pridonose duljem i zdravijem životu, a jedno od najboljih je papaja.

Prema National Geographicu, stabala papaje ima u izobilju u Nicoyi. Zato njegovi stanovnici svakodnevno grickaju njegove plodove. 

Vitamini A, C i E u papaji pomažu u suzbijanju upale. Enzim papain pomaže u probavi i koristi se za ublažavanje zatvora i nadutosti. Papaja sadrži i beta karoten, a jedna studija objavljena u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention otkrila je da prehrana bogata beta karotenom može pomoći muškarcima u prevenciji raka prostate.

scroll to top