Close

OŠTRA REAKCIJA BRITANSKOG AMBASADORA: FIELD OSUDIO HDZ BIH ZBOG ODLUKE O FINANSIRANJU IZBORAOdluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica – napisao je ovo na Twitteru ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field.

Brojne su osude HDZ-ovih ministara koji su spriječili da se odluka o finansiranju izbora na prijedlog Centralne izborne komisije uopšte nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Nakon što je CIK raspisao izbore 4. maja prema Izbornom zakonu BiH neophodno je sredstva osigurati 15 dana nakon raspisivanja, a rok ističe 19. maja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio je CIK-u da nastave sa aktivnostima, a da će novac biti osiguran. Međutim, CIK ne može provoditi aktivnosti i sklapati ugovore i vršiti plaćanja potrebnog materijala i sredstava bez novca.

scroll to top