Close

OSNOVANO UDRUŽENJE ITALIJANSKIH PRIVREDNIKA U BIHZvanično je započelo s radom Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini, a cilj Udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh. i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.

Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, te Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina, Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad, Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška, koji su ujedno i prvi članovi ovog udruženja.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza istaknuo je kako je Ambasada snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u BiH.

U tom kontekstu, ambasador je podsjetio kako je Italija 2021. godine postala prva zemlja izvoznica u Bosnu i Hercegovinu i kako na ovom tržištu djeluje ogromna i razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se spretno etablirale u različitim proizvodnim sektorima ili kroz direktna ulaganja ili uspostavljanje zajedničkih ulaganja s lokalnim partnerima – saopćeno je iz Udruženja italijanskih privrednika u BiH.

U saopćenju se navodi da su ekonomski odnosi između Italije i BiH, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH, te da postoji oko 80 italijanskih kompanija koje su osnovane direktnim ili zajedničkim ulaganjem i koje broje više od 10.000 zaposlenih.

Shodno tome, u svrhu razvijanja i unapređivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promoviranja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, Udruženje svoje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta.

U saopćenju se navodi da su prirodni resursi BiH i dalje nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima.

Dodao je da će se društveni i ekonomski tokovi morati suočiti s novim idejama i inicijativama, „što je pravi epohalni izazov koji će italijanske kompanije u BiH, siguran sam, znati iznijeti“.

Za počasnog predsjednika Udruženja italijanskih privrednika u BiH izabran je ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza, dok će funkciju predsjednika Udruženja obnašati Giuseppe Franchi, koji je ujedno osnivač i direktor kompanije Bosancar d.o.o. iz Bosanke Krupe, a operativni poslovi povjereni su Almi Đulić, sekretaru Udruženja – navodi se u saopćenju.

scroll to top