Close

ODATA POČAST BRANIOCIMA TUZLEPolaganjem vijenaca i cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, odata je počast braniteljima Tuzle koji su prije 30 godina na raskrsnici Brčanska Malta zaustavili pokušaj daleko nadmoćnijeg agresora da ovlada tim prostorima.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je kako su agresorske snage na raspolaganju imale ogromne količine naoružanja, tenkove i prage, a da su s druge strane, policijski službenici imali samo policijsko oružje.

Također, Imamović je napomenuo da 15. maja 1992. godine nije postojala Jugoslovenska narodna armija (JNA).

Selim Bešlagić, koji je 15. maja 1992. godine bio gradonačelnik Tuzle, smatra da se tog dana odbranilo dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine i Tuzle dok je pripadnik policije Edin Altumbabić naveo kako su policajci spriječili da se u Tuzli dogodi ono što se, nažalost, dogodilo u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Branitelji Tuzle podsjetili su kako su do 15. maja u Podrinju počinjeni monstruozni zločini te da je Tuzla već u aprilu bila stjecište prognanih porodica iz Podrinja i Posavine. Sprečavanjem pljačke magacina sa naoružanjem koje je pripadalo Teritorijalnoj odbrani Tuzle, Lukavca i Srebrenika, stvoreni su preduslovi za odbranu tuzlanskog regiona i formiranje buduće Armije RBiH. 

scroll to top