Close

NJEMAČKI ENERGETSKI UDAR: BERLIN ISKLJUČUJE POLOVINU NUKLEARNIH ELEKTRANA, VRAĆAJU SE PRLJAVIM IZVORIMA ENERGIJENjemačka namjerava da zatvori skoro polovinu svog nuklearnog kapaciteta prije kraja godine, što će dodatno opteretiti evropske mreže koje su već pogođene jednom od najgorih energetskih kriza u historiji kontinenta.

Zatvaranjem Gronde, Gundremingen C i Brokdorf, što je još jedna etapa ukidanja nuklearnog programa u Njemačkoj, ostaće samo tri nuklearne elektrane, koje će biti ugašene do kraja 2022. godine.

Pored pritisaka u snabdijevanju, zatvaranje uklanja ključni izvor energije sa niskim sadržajem ugljenika u zemlji sa sve većim emisijama gasova staklene bašte, prenosi Blumberg.

Nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine, Njemačka je obećala da će zatvoriti sve svoje reaktore. U to vrijeme, zemlja je bila lider u obnovljivim izvorima energije, ali sa postepenim ukidanjem svog nuklearnog programa, sve se više oslanja na ugalj i lignit za proizvodnju električne energije. Nacija je zaostala u trci za nultu neto emisiju nakon velikih ustupaka lobija za ugalj, demonstranata protiv vjetra i industrije, posebno proizvođača automobila.

Nuklearne elektrane su dizajnirane da proizvode energiju 24 sata dnevno, pružajući dragocenu podršku kada vjetar ne puše ili nema sunca. Iako su gašenja poznata godinama i malo je vjerovatno da će izazvati novi skok cijena, uklanjanje četiri gigavata osnovne proizvodnje ukazuje na pad kapaciteta u Njemačkoj. To je jedan od razloga zašto će sljedeće godine cijene biti veće – struja za isporuku 2022. ove godine je poskupila više od pet puta.

Povećano oslanjanje na fosilna goriva dodatno će povećati emisije gasova staklene bašte, a Njemačka nije usamljena u tome. Brojne evropske zemlje povećale su proizvodnju energije na ugalj posljednjih meseci pošto zalihe gasa nisu zadovoljile rastuću potražnju, a proizvodnja vetra opala.

Njemačka namjerava da ugasi svu proizvodnju uglja do 2038. godine, a broj elektrana na lignit će do 2024. biti smanjen za skoro 16 posto. Do tada će visoke cijene ugljenika i ekspanzija obnovljivih izvora energije „snažno smanjiti” njemačku proizvodnju uglja, rekao je.Međunarodna agencija za energiju.

I taj trend će se ponoviti, i veliki dio Evrope će odlučiti da „izađe iz uglja“, što će dugoročno dovesti do povećanja instalirane obnovljive energije, kaže Sabrina Kernbihler, analitičar u S&P Global Platts.

Međutim, kratkoročno, ugalj pomaže u premošćivanju nedostataka u snabdijevanju. Njemačka kompanija, Uniper SE, odložila je planiranu demontažu svoje termoelektrane na ugalj Šolven-B za 2023. godinu nakon kašnjenja u izgradnji zamkenske gasne jedinice na istoj lokaciji. Ovo će donijeti olakšanje kako se tenzije na tržištu nastave. Ali to neće pomoći Njemačkoj da postigne cilj nulte emisije.

scroll to top