Close

NEKADAŠNJI ZAGREBAČKI MUFTIJA I PREDSJEDNIK MEŠIHATA IZ U HRVATSKOJ ŠEVKO EF. OMERBAŠIĆ POSJETIO OPĆINU NOVI GRADNačelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, primio je u posjetu bivšeg zagrebačkog muftiju i dugogodišnjeg predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševku ef. Omerbašića. U njegovoj pratnji bio je Muhamed Mandžić iz Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

Tom prilikom muftija Omerbašić je iskazao veliko zadovoljstvo napretkom općine Novi Grad Sarajevo i postignutim rezultatima tokom mandata načelnika Efendića.

Razgovarano je i o vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ulozi Islamskog centra u Zagrebu u podršci, kako izbjeglicama iz BiH u Hrvatskoj, tako i pomoći upućenoj stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

Delegacija je iskoristila priliku i posjetila Centralno spomen – obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Na kraju, muftija Omerbašić je zaželio načelniku Efendiću puno uspjeha u daljnjem radu.

Na poziciji muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj izabran je 1990. godine i ostaje sve do 2012. godine kada odlazi u penziju na vlastiti zahtjev.

Veliku podršku dao je u odbrani Bosne i Hercegovine za koje je dobio velika priznanja među kojima i značku Zlatni ljiljan V korpusa Armije RBiH.

Politički se aktivirao u Skupštinu Grada Zagreba u periodu između 2017. i 2021. godine.

scroll to top