Close

NAJOPASNIJI UBICA OSTAT ĆE DO KRAJA ŽIVOTA U PODZEMNOJ SATKLENOJ KUTIJIJedan od najopasnijih serijskih ubojica u Ujedinjenom Kraljevstvu umrijet će u podzemnoj “staklenoj” kutiji nakon što je odbijena njegova posljednja molba da živi zajedno s drugim zatvorenicima.

Robert Maudsley (68), nalazi se u privatnoj podzemnoj ćeliji ispod opće populacije u zatvoru HMP Wakefield, nakon što je ubio četvoricu muškaraca između 1974. i 1978.

Maudsleyu, koji je rodom iz Liverpoola i koji je ubio zlostavljače djece i jednog ubicu žena, ove je sedmice saopćeno da će biti zatvoren u svojoj ‘staklenoj kutiji’ dok ne umre.

Odluka je donesena jer ga šefovi u zatvoru proglasili previše opasnim da se miješa sa zatvorenicima i čuvarima.

Izvor je za tamošnje medije rekao:

Ima i stol i stolicu od – kartona.

Osuđeni ubica iz Toxtetha u Liverpoolu počinio je svoje prvo ubistvo 1974. godine, kada je imao 21 godinu. Ubio je Johna Farrella u Wood Green Londonu, nakon što mu je pokazao slike djece koju je seksualno zlostavljao.

Predao se policiji i proglašen je nesposobnim za suđenje, te je poslan u bolnicu Broadmoor, koja je dom nekim od najnasilnijih zatvorenika u Britaniji.

Maudsley se općenito držao izvan problema prvih nekoliko godina iza rešetaka, ali je onda, sa zatvorenikom David Cheeseman, smješten u ćeliju sa zlostavljačem djece Davidom Francisom 1977.

Mučili su ga do smrti prije nego što su njegovo tijelo objesili da ga zatvorski čuvari vide. Maudsley je osuđen za ubistvo iz nehata i poslan u HMP Wakefield.

Godine 1978. Maudsley je zadavio i izbo Salneyja Darwooda (46), koji je bio u zatvoru jer je ubio svoju ženu.

Sakrio je Darwoodovo tijelo ispod kreveta prije nego što se ušuljao u ćeliju pedofila Billa Robertsa (56), koji je seksualno zlostavljao djevojku od sedam godina. Ubo je Robertsa, izrezao mu lubanju improviziranim bodežom i razbio mu glavu o zid.

Kasnije je osuđen na doživotni zatvor uz preporuku da nikada ne bude pušten.

Godine 2000. molio je sudove da mu dopuste smrt, napisavši u pismu:

Zašto umjesto muha, žohara i pauka koje trenutno imam, ne mogu imati papagaja. Obećavam da ću ga voljeti i neću ga jesti? Zašto ne mogu imati televizor u svojoj ćeliji da vidim svijet i učim? Zašto ne mogu imati kasete i slušati lijepu klasičnu glazbu? ‘Ako kažete ne, onda tražim jednostavnu kapsulu cijanida koju ću rado uzeti i problem Roberta Johna Maudsleya može se lako i brzo riješiti.”

Tamošnje Ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako ne komentira slučajeve pojedinačnih zatvorenika.

scroll to top