Close

NA OVIM MJESTIMA U KUHINJI SE KRIJE NAJVIŠE BAKTERIJA I PRLJAVŠTINEOni koji su upoznati sa motom ‘uredna kuća, uredan um’ biće iznenađeni kada saznaju da kada je u pitanju vaša kuhinja, uredan i svjetlucavi izgled može da vara.

Dejan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik kompanije ‘Laundryheap’ otkrio je da u kuhinji, ma koliko je vi površinski čistili, ima nekoliko mjesta i predmeta koji sadrže dosta prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju njihovo održavanje i čišćenje.

Prva stvar koju je naveo je mala ‘fioka’ ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopšte ne znaju ni da postoji. Trebalo bi je svakih nekoliko sedmica, zavisno od toga koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila buđ, bakterije ili paraziti.

Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pregrade i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne dijelove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se osuši.

Često koristite rukavice za vađenje vrućih posuda iz rerne, a rijetko ih perete? Dejan kaže da je ovo velika greška. Iako možda djeluju čisto spolja, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane.

Odmah iza rukavica slijedi još jedan prljavi predmet – drveni pribor za kuvanje. Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro.

Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste miješali tokom kuvanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbjegli, potopite ih u vodu i malo troprocentnog hidrogena na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro osuše.

Mnogi od nas često zaborave da odvoje svoje kuhinjske krpe za različite poslove u kuhinji. Ako koristite isti peškir za sve, mogli biste na kraju prenijeti klice na kožu ili drugi pribor za jelo, što može izazvati iritaciju kože i uznemireni stomak ako se slučajno proguta.

Preporučio bih da koristite posebanu krpu za svaki od tri glavna čišćenja u vašoj kuhinji: sušenje posuđa, brisanje ruku i čišćenje površina i prosutih materija.

scroll to top