Close

MOŽE LI SE PREDOZIRATI ANTITIJELIMA I DA LI NJIHOVA KOLIČINA USLOVLJAVA PRIMANJE BOOSTER DOZE?Primanje treće, dodatne ili booster doze vakcine protiv koronavirusa aktuelno je pitanje u cijelom svijetu, tako i kod nas. Mnogi tu odluku dovode u vezu s količnom antitijela koja se u organizmu nalazi, ali to po stručnjacima ne bi trebalo biti presudno.

U susjednoj Hrvatskoj povukla se posebna stručna rasprava kad je nedavno ministar zdravstva Vili Beroš izazvao prilične nedoumice oko vakcinisanja trećom dozom. On je javno rekao da se nedavno testirao i da ima izuzetno visok broj antitijela pa mu treća doza nije preporučena. Beroš je kazao da ima oko 40.000 antitijela, ali vrijednosti se razlikuju ovisno od testa do testa.

Eksperti imunologije imali su pak drugačiji stav, a i posljednje preporuke u Hrvatskoj, kao i u našoj zemlji govore drugačije. Imunolozi su složni kako je šest mjeseci nakon druge doze vakcine protiv korone potrebno dovakcinisanje booster dozom, a prije nekoliko dana su izašle preporuke po kojima se već nakon tri mjeseca od druge doze može vakcinisati booster dozom. Sad se postavlja pitanje može li test na antitijela otkriti kada je tačno vrijeme za booster dozu, a kako kaže struka, odgovor je da ne može.

Njegovo je mišljenje da se ne treba obazirati na serološke testove, jer one mogu reći samo koliki broj antitijela ima neka osoba, ali ne i koliko kvalitativno dobra ta ista antitijela.

Zaključuje kako je booster dozu svakako preporučljivo uzeti, jer se antitijelima ne može predozirati.

Vakcinisanje rećom dozom uveliko je krenulo i kod nas, a upravo ovakve dileme česte su kod odlučivanja da li se vakcinisati trećom dozom.

scroll to top