Close

Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali projekte u Sarajevu , Foči, Vlasenici | RTV TK


Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali su projekte u Foči, Olovu, Vlasenici, Kalinoviku, Gacku i Sarajevu.Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je povodom potpisivanja sporazuma istakao kako su u 2022. godini izdvojena značajna sredstva za promoviranje i uspostavu kulture sjećanja, a u to svakako spada i podrška izgradnje spomen obilježja pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i svim drugim šehidima i poginulim borcima širom Bosne i Hercegovine, što je danas i dokazano, saopćeno je iz Fonda memorijala.

Ovim činom nastavljamo pozitivnu praksu Vlade Kantona Sarajevo koja je nedavno putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa Samirom Avdićem izdvojila 120.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu – naglasio je Osmanović.

U saopćenju Fonda memorijala navodi se da su današnjim sporazumima podržani projekti sufinansiranja izgradnje spomen obilježja u Slatini – Foča, izgradnja spomen obilježja za poginule iz sela Ćosići i Hasanovići u Cerskoj – Vlasenica, izgradnja spomen obilježja šehidima, civilnim žrtvama rata i umrlim veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz MZ Petrovići – Olovo, rekonstrukcija šehidskog mezarja Mjehovine u općina Kalinovik, uspostavljanje video nadzora Centralnog šehidskog obilježja na području Općine Gacko i podrška projektu ugradnje video nadzora na Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu u čijem haremu su ukopani šehidi, veterani i heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Drago mi je da je direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić, prepoznao našu inicijativu vezanu za podizanje spomen obilježja na području općine Kalinovik koje će definirati sve žrtve koje su poginule i ubijene u Kalinoviku. Do sada smo bili fokusirani na traženje nestalih osoba i za ovakve projekte vezane za sufinansiranje spomen obilježja do sada nismo imali podršku ni od jedne institucije, međutim došlo je vrijeme da se zaštite mezarja, da se ograde i da se postave šehidske kapije i šehidski nišani koji će predstavljati simbol sjećanja na sve ubijene na području općine Kalinovik“, poručio je nakon potpisivanja sporazuma – predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina – Kalinovik ’92” Samir Vranović.

Vrijednost potpisanih sporazuma je 44.300 KM, saopćeno je.

Izvor

scroll to top