Close

Ministar odbrane Turske u posjeti BiH: Akaru dočekao Podžić, slijedi sastanak sa pukovnikom Mašovićem


Delegacija Ministarstva odbrane Republike Turske na čelu s ministrom odbrane Hulusijem Akarom stigla je večeras u posjetu Bosni i Hercegovini u okviru “balkanske turneje” tokom koje će posjetiti i Kosovo.

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu tursku delagaciju dočekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić. Tokom posjete Akara, planirano je da turska delegacija održi sastanak s vojnim zvaničnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na sastanku bi pored ministra odbrane Podžića trebao prisustvovati i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović.

“Predviđen je svečani doček delegacije Republike Turske u krugu zgrade Ministarstva odbrane, kao i zvanični sastanak delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane Republike Turske, nakon čega su planirane izjave za medije”, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Posjeta ministra odbrane Turske dolazi nekoliko dana nakon što je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) general-pukovnik Senad Mašović posjetio Nacionalni kampus za istraživanje i razvoj bespilotnih letjelica “Ozdemir Bayraktar” koji se nalazi u Istanbulu. Tom prilikom je razgovarao i s čelnim čovjekom kompanije Baykar, koja se bavi proizvodnjom naoružanja, Selcukom Bayraktarom.

Nakon sastanaka u Bosni i Hercegovini, delegacija Ministarstva odbrane Turske posjetit će Kosovo gdje će se također sastati s ministrom odbrane Kosova Armendom Mehajom, ali i s predsjednicom države Vjosom Osmani.

scroll to top