Close

MILANOVIĆ U SVOM STILU: ZAŠTO HRVATSKA NE MOŽE SLATI VOJNIKE U BIH, A ONI KOJI SU NAPRAVILI SAV NERED MOGUPredsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je danas potez Finske i Švedske koje su podnijele aplikaciju za članstvo u NATO-u.

Ponovo je ovo doveo u kontekst pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Naveo je i to kako su “Turska, Austrija i Ugarska” krive za ” red u BiH koje su uspostavile od 7. stoljeća i da su podjele nastale tokom njihovog perioda”.

Milanović je rekao kako NATO nije danas donio odluku jer je Turska protiv prijema ove dvije zemlje te istakao kako je to primjer kako “države brinu o svojim interesima”.

Kao pozadinu ovoga naveo je odnose Putina i Erdogana još od vrijeme pokušaja puča 2016. godine, činjenicu da Turska nije uvela sankcije Rusiji itd.

Naveo je kako se “izbornoj članici (Turska u NATO-u,op.a.) koja ima 85 miliona stanovnika i u kojoj “nije demokratija na način kao što su oni”, niko nije obratio.

Ponovio je kako je prije sedmicu uputio poziv za sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti RH, ali da nije dobio odgovor. Zbog toga mu, ističe, preostaje da napiše instrukciju hrvatskom ambasadoru pri NATO-u da ne glasa za ulazak Finske i Švedske.

Kazao je kako je to na “hrvatskom Saboru” koji, ako ne digne ruku, ne pravi čin protiv Finske i Švedske nego za Hrvatsku.

Kritikovao je Dragana Čovića, kazavši kako on radi za njegove interese, te da će morati objasniti svojim biračima svoje postupke. Kazao je i to kako HDZ BiH i HDZ RH imaju neprirodan odnos.

O “ZANOKTICAMA”

Za sebe je rekao da je “mali, sebični hrvatski državnik kojeg ne zanima situacija ni ljudska prava u drugim zemljama”.

scroll to top