Close

Metalski sektor u BiH ostavario izvoz od preko 3 milijarde eura | RTV TK


Metalski sektor u Bosni i Hercegovini uz baznu proizvodnju metala, tradicionalno je najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje, što mu daje veliku prednost nad drugim izvoznim kategorijama. Prema riječima Edina Durakovića, ministara privrede Tuzlanskog kantona ovaj sektor predstavlja i okosnicu razvoja Tuzlanskog kantona.

Metaloprerađivačka industrija na Tuzlanskom kanotonu zapošljava 3.289 osoba i najvažnija je izvozna djelatnost TK, a prihod od izvoza je 266 miliona KM, podaci su Ministarstva privrede TK. Rast prihoda od prodaje povećan je za 31 posto, dok je rast prihoda od izvoza veći za skoro 40 posto. Na TK registrovano je 188 kompanija koje se bave metaloprerađivačkom industrijom i proizvodnjom električnih uređaja. U prošloj godini na ovom je kantonu registorovano i 14 komapnija koje se bave proizvodnjom električnih uređaja, a zapošljavale su 1185 osoba.

  • Te su ostvarile u 2021. godini ukupan prihod od prodaje od preko 123 miliona KM, što predstavlja jedan zavidan rast od ukupnog prihoda od prodaje od 143,88 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na 2021. godinu – kaže Edin Duraković, ministar privrede TK.

Metalopreađivački sektor predstavlja okosnicu BiH industrije te u ukupnom prometu BiH učestvuje sa skoro 40 posto. U prošloj godini metalski i elektro sektor je ostvario izvoz u rekordnoj vrijednosti i veći je skoro 48 posto u odnosu na 2020. godinu.

  • Postavlja se pitanje da li je to rezultat povećanja cijena osnovnog materijala, kao i povećanje energenata i usluga ili je to zaista povećanje obima proizvodnje. Kada je u pitanju metalski sektor, on jeste najjači i najuspješniji industrijski i izvozni sektor koji u prosjeku čini oko 34,2 posto od ukupnog izvoza zemlje – ističe Mešan Vildić, predsjednik Sindikata metalaca TK.

Preko 80 posto proizvoda plasira se na zapadno evropska tržišta, a najviše u Njemačku. Vildić kaže da je metaloprerađivački sektor izdražao pritisak pandemije corona virusa, a dobro se nose i sa trenutnom situacijom koju je izazvala agresija Rusije na Ukrajinu.

  • Gdje je došlo do naglog porasta energenata, a time i osnovnog i dodatnog potrošnog materijala. Opravdan strah je šta će nam donijeti jesen, ako ova kriza potraje, jer porast osnovnih životnih namirnica i energenata ugrožavaju sve građane BiH i dovode poslodavce i zaposlenike u nezavidnu poziciju – napominje Vildić.

U cilju prevazilaženja izazova sa kojima se privrednici suočavaju Ministarstvo privrede TK planira poticaje, koji u ovoj godini iznose 4,7 miliona KM.

Izvor

scroll to top