Close

MEHMEDOVIĆ: EU ZAUVIJEK MORA EUTANIZIRATI VELIKU HRVATSKU I VELIKU SRBIJU, DVIJE RUSIJE NA BALKANU KOJE ČEKAJU SVOJU PRILIKUZastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović reagirao je na nesankcionisanje Hrvatske kao članice Evropske unije zbog pokroviteljstva ukidanju demokratije u BiH.

Ukidanje demokratije u BiH onemogućavanjem izbora je pod pokroviteljstvom Hrvatske kao članice EU-a. Znači i pod pokroviteljstvom EU-a koji to ne sankcioniše. Upravo time EU šalje poruku Putinu: imaš pravo da upadneš u drugu zemlju i “uređuješ” je pod izgovorom prava za ukrajinske Ruse.

Za postupanje HDZ-a i Bevande oko izbora, visoki predstavnik, Vijeće Evrope i Borrel javno bi trebali svu krivicu prebaciti na Zagreb i Milanovića i Grlić Radman koji su stvarali klimu i podlogu za Bevandine i HDZ blokade izbora. HDZ BiH i Čović su samo prst ruke Zagreba u BiH, a Bevanda nokat na tom prstu.

EU čak nije opomenula Hrvatsku zbog tako besprizornog postupka kao što je blokada ulazu Finske u NATO zbog izbornog zakona u drugoj zemlji. To što su Borrel i EU ostali nijemi na taj postupak je pogonsko gorivo i signal da se izbori mogu blokirati i ponoviti slučaj “Mostar bez izbora” – smatra Mehmedović.

Ističe kako kampanja brutalnog miješanja Hrvatske u unutrašnje stvari BiH oko izbornog zakona vođena je od jedne članice EU-a, a da EU niti jednom nije javno opomenuo Hrvatsku zbog toga.

To je jedini izlaz iz stanja u kojem se BiH nalazi tri decenije. Sve dok se to ne desi, ići ćemo iz krize u krizu, iscrpljivanje pokušajima da se u miru dostignu ratni ciljevi i dokaže mirovni cilj: da BiH ne može funkcionisati bez podjele na tri etnička teritorija – naglašava Mehmedović.

Osvrnuo se i na Milanovićeve pokušaje da zbog “brige” za bh. Hrvate blokira prijem Švedske i Finske u NATO.

scroll to top