Close

MCDONALD’S PRODAJE SVOJE POSLOVNICE U RUSIJI NAKON 32 GODINENakon više od tri decenije u Rusiji, McDonald's – ikona američkog stila života i kapitalizma – prodaje svoje poslovnice u Rusiji jer nastoji u potpunosti napustiti zemlju.

Ovaj potez je značajan korak za brend čiji je rast širom svijeta postao simbol globalizma, pa čak i osnova teorije mira. Kako su se globalističke težnje slomile posljednjih godina usred pandemije koronavirusa i geopolitičkih tenzija, ruska invazija na Ukrajinu primorala je mnoge kompanije koje su se nadale normalnom poslovanju da preduzmu akciju.

Nada i obećanje

Pod rastućim pritiskom zaposlenih i potrošača, mnogi brendovi i lanci restorana su djelimično – ili u potpunosti – pauzirali svoje poslovanje u Rusiji. Ali malo ih je otišlo u potpunosti zbog zabrinutosti za dobrobit zaposlenih i poteškoća s ponovnim ulaskom na tržište nakon odlaska. McDonald’s je u martu rekao da će privremeno zatvoriti svoje poslovanje tamo, kao i nekoliko drugih lanaca, uključujući Starbucks i Yum Brands, matičnu kompaniju KFC-a i Pizza Huta. Mnogi zaposleni i aktivisti su se zalagali za potpuno otpuštanje.

McDonald’s planira prodati svoje poslovanje lokalnom kupcu. To će “razgraditi” te restorane, što znači da više neće koristiti McDonald’sovo ime, logo ili brend. McDonald’s je u saopćenju naveo da “prioriteti uključuju nastojanje da se osigura da zaposlenici McDonald’sa u Rusiji i dalje budu plaćeni do zatvaranja bilo koje transakcije i da zaposleni imaju buduće zaposlenje kod bilo kojeg potencijalnog kupca”. Zadržaće svoje robne marke u Rusiji.

Najponosnija i najuzbudljivija prekretnica

Kao rezultat tog poteza, Rusija će zabilježiti otpis od 1,2 do 1,4 milijarde dolara i priznati “gubitke u konverziji stranih valuta”, navodi McDonald’s u saopćenju.

Ulazak McDonald’sa u Rusiju počeo je na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu, napisao je Kempcinski u svom dopisu za franšize, kada je lanac dozvolio ruskom olimpijskom timu da koristi Big Mac autobus. Četrnaest godina kasnije, u januaru 1990, McDonald’s je otvoren u Moskvi.

McDonald’s, koji ima 39.000 restorana u preko 100 zemalja, od tada je uložio milijarde dolara u svoj lanac nabavke i restorane u Rusiji.

scroll to top