Close

LJUDI U SRETNIM VEZAMA PRIMJENJUJU OVIH PET STVARINije neuobičajeno da se u dužim partnerskim odnosima izgubi bliskost, što malo po malo, može dovesti do potpune udaljenosti.

Psiholog i psihoterapeut Ksenija Mijatović ističe da se mora raditi na bliskosti da biste u budućnosti imali uspješan odnos, a ona donosi i pet stvari na koje treba da obratite pažnju:

1. “Radite” na svojoj komunikaciji

Jedan od osnovnih preduslova jeste da prestane “igra moći” – ko je u pravu, ko je “važniji”, ko je “pametniji” i slično. Dozvolite svom odnosu neslaganje, bez potrebe za nadmetanjem. Nikada ne zaboravite da je odnos dvosmjerna ulica.

2. Izdražavajte zahvalnost i cijenite ono što partner/ka radi za vas

3. Neophodno je da pronađete zajednički sadržaj/aktivnost

Od izuzetnog je značaja da radite zajedno nešto što ima značaj i vrijednost za oboje. Nešto u čemu uživate oboje. To može da bude neki hobi, neka aktivnost. Dobro bi bilo da je samo vaše. Da ne uključuje uobičajne zadatke koje imate kao par, roditelji… Vi, zajedno u relaksaciji.

4. Budite iskreni jedno prema drugom, uvijek! Bez obzira na sve!

Iskrenost je danas skupa riječ, ali ko razumije da je ovo prevencija i šansa da se jedan odnos održi i sačuva, taj par stvara prostor da živi svoj odnos i živi optimalno, ispunjeno.

5. Pronađite ljubav u sebi za svog partnera, kada najmanje razloga za to imate

To će vam dati mogućnost da vidite stvari iz njegove/njene perspektive i da eventualno ne dozvolite da vaša bliskost i povezanost nestane. Šutnja je najgora, a nakon nje nespremnost da pogledamo stvari iz druge perspektive.

scroll to top