Close

LJETNA VARIJANTA OMILJENOG JELA: RECEPT ZA KREMASTE LAZANJE SA SEZONSKIM POVRĆEMMnogi će se složiti da je Italija domovina najbolje hrane.

Pizza, tjestenina, svježi paradajz, mediteranski začini, maslinovo ulje, tiramisu, espresso… sumnjamo da ste pronašli nešto što ne volite na ovom kratkom popisu italijanskih specijaliteta.

Italijani su poznati po tome što koriste malo sastojaka kako bi napravili tradicionalne specijalitete, ali ti sastojci moraju biti najbolje kvalitete. Upravo su tako nastale lazanje – jedno od najpopularnijih jela na svijetu koje smo preoblikovali na razne načine. Historija kaže da su lazanje nastale kako bi puno gladnih Grka, s malo osnovnih sastojaka, moglo skupiti energiju za svakodnevne poslove.

Dakle, porijeklo lazanja možemo pratiti još od antičke Grčke. Danas znamo da riječ lazanje dolazi od „laganon“, koja je bila prva tjestenina na svijetu. Laganon u prevodu znači ravni list, a stare grčke lazanje nisu izgledale ni približno kao ove što danas poznajemo. I stari Rim je imao svoju varijantu ovog jela. Oni su ga nazivali „lasagnum“, što na latinskom znači posuda ili lonac. Italijani su ovako nazivali posudu u kojoj su pripremali lazanje, a na kraju je isto ime poprimilo i samo jelo.

Poput pizze, i lazanje su se rodile u Napulju tokom srednjeg vijeka. Jedna od prvih referenci na lazanje, može se pronaći u engleskoj kuharici iz 14. vijeka, u kojoj je istaknuto jelo sa slojevima tjestenine, ali bez paradajza. Tek se u kuharicama iz 19. vijeka mogu pronaći klasični sastojci kakve danas stavljamo u lazanje.

Sastojci za lazanje s povrćem:
Za umak od povrća:

500 g tjestenine za lazanje
1 glavica luka
2 češnja bijelog luka
1 mrkva
2 tikvice
2 svježe paprike
2 svježa paradajza
Pola patlidžana
200 g mladog špinata
Za bešamel umak:

800 ml mlijeka
3 kašike brašna
200 g parmezana
Ulje

Za mješavinu začina:

Kašika brašna, so, biber, mljevena crvena paprika, peršin, bosiljak, origano

Još:

200 g gaude
250 g mozzarelle

Priprema lazanja s povrćem:
Usitnite povrće na kockice. Na malo ulja prepržite luk pa dodajte ostalo povrće. Začinite i pirjajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta stalno miješajući.
U malu posudu stavite jednu kašiku brašna i dodajte sve začine. Zalijte s malo kipuće vode kako biste dobili gustu mješavinu začina (nalik na dodatak za bolonjez ili gulaše) i dodajte povrću. Umak od povrća će se brzo zgusnuti.
Na zagrijano ulje dodajte 3 kašike brašna i prepržite brašno do zlatne boje. Maknite s vatre i dodajte mlijeko stalno miješajući pjenjačom kako biste razbili grudice. Vratite na vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Začinite solju i biberom i dodajte vrećicu parmezana.
Na dno posude stavite malo umaka od povrća. Slažite ovim redom: tjestenina – umak od povrća – bešamel umak.
Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnji sloj neka bude bešamel s naribanom mješavinom sireva.
Na posudu stavite aluminijsku foliju. Pecite pola sata na 180 stepeni pod folijom pa maknite foliju i pecite na 200 stepeni još 15 minuta.

scroll to top