Close

KONZUMIRANJE KRASTAVACA MOŽE IMATI BROJNE EFEKTE ZA NAŠE TIJELOAko volite grickati krastavac u salati ili možda uz fini domaći humus, možete se radovati brojnim zdravstvenim prednostima te namirnice.
Međutim, postoje i neke druge nuspojave na koje treba obratiti pozornost, osobito ako imate bilo kakvih problema sa želucem.

Bićete više hidratizovani

Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95 posto vode, što znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, dobivate solidnu dozu tekućine kad ih jedete.

Možete smršati

U jednoj šoljici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa Nutrients usredotočenoj na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustinom energije i gubitka težine.

Izbjeći ćete zatvor

U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u “sprečavanju zatvora”. Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju “učinak hlađenja” na tijelo.

Mogli biste imati češće gasove

Dok je pozitivna strana jedenja krastavaca to što možete izbjeći zatvor, loša strana je što krastavci takođe mogu uzrokovati višak gasova.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, spoj koji se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu. Kukurbitacin rezultira gorkim okusom koji se nalazi u krastavcima, a takođe je uzrok gasova i probavnih smetnji. Ovi neugodni simptomi mogu se pojaviti ako jedete previše krastavaca odjednom.

Mogu spriječiti nadutost

Sa svojim visokim sadržajem vode krastavci su nevjerovatni u održavanju hidratacije, ali su takođe sjajni u uklanjanju suvišnog zadržavanja vode, što znači da ćete izbjeći nadutost nakon jedenja krastavaca.

Potvrdila je i da su dobri i za niz drugih želučanih problema.

scroll to top