Close

Komšić povodom 30 godina od prijema naše zemlje u UN: Za građansku BiH vrijedi se boriti | RTV TK


Republika Bosna i Hercegovina je tačno prije trideset godina primljena u Ujedinjene nacije. Trideset godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili – rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom 30 godina od prijema naše zemlje u Ujedinjene nacije, javlja Anadolija.

– Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države BiH – istakao je Komšić.

Naglasio je da su se borili za građansku državu u kojoj će svaki njen građanin imati jednaka prava.

– Sa vremenske distance od trideset godina, primjetno je da su svi kompromisi, koji su izraženi kroz gore pomenute mehanizme pokazali se promašenima. Što se više popuštalo i nastojalo ugoditi onima koji političke račune podnose Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi bili su sve veći i veći, a na kraju su skončali u zahtjevima za disolucijom, zahtjevima za formiranjem paralelnih institucija, zahtjevima za etničkom terirorijalnom reorganizacijom – rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina, tim zahtjevima konačno je pružen odlučan otpor.

– Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve iako su u tome imali podršku sumnjivih lica koja se vole izdavati za naše međunarodne prijatelje. Šta je dakle bio cilj? Ubiti i tehničku mogućnost i nadu da ova zemlja može jednog dana postati normalna građanska država. Trebalo je samo pristati na takva loša rješenja pa da se to shvati kao izraz naše ukupne političke volje. Trebalo je pristati na to da sami sebi dođemo glave, kao što je to bezbroj puta tokom agresije od onih koji su branili državu, traženo. To se dakle nije desilo, niti će se ikada desiti – naglasio je Komšić.

Poručio je da će BiH biti građanska država, kad-tad.

– Zato se vrijedi boriti, i ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili prijek pogled nekog trećerazrednog međunarodnog zvanička pristaje na sve što mu se na stol stavi i izvoli na potpis – dodao je Komšić.

Izvor

scroll to top