Close

Koliko nijansi imaju Dodikove crvene linije i kako on čita upozorenja stranaca


Ne postoji političar u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno ni na Balkanu kojem se više toleriše politički javašluk, kao što je to Milorad Dodik, prvi čovjek politike vlasti iz entiteta Republika Srpska. Tako je i danas, čak nakon što je krenuo u direktan udar na državu.

Da li strance u BiH još uvijek drži ona rečenica koju je prije više od 20 godina izgovorila nekadašnja američka državna sekretarka Madeleine Albright, koja je Dodika usporedila sa “daškom svježeg vjetra na Balkanu”. Dodikovi stavovi krajem 1990-ih i jesu bili osvježenje naspram onih koje su zastupali kadrovi SDS-a kojeg je osnovao Radovan Karadžić.

A u šta se taj dašak vjetra pretvorio danas, a počeo se pretvarati od 2006. kada je i uzeo aplsoutnu vlast u RS-u. Mutirao je u radikalnog desničara iako po definiciji vodi stranku lijeve provenijencije. Petnaest godina Dodik radi na destrukciji države, svojim biračima obećava nezavisnost, blokira, a sve to vrijeme uspješno čita poruke između redova o ukoru kojeg dobija od međunarodne zajednice.

Mjesecima ešalon međunarodnih predstavnika, diplomata situaciju u BiH pokušavaju relativizirati jednostavnim pozivima za razgovor. Poručuju da “lijepa riječ gvozdena vrata otvara”, pa makar ključeve tih imaginarnih vrata držao i Dodik. I skoro pola godine je tako. Slušamo poruke kako sankcije nisu opcija, kako treba tražiti kompromis, negdje i popustiti da bi se nerealnim zahtjevima Dodika izašlo u susret.

I divno je to medijatorstvo diplomata koji će za godinu, dvije ili tri otići u neku drugu diplomatsku misiju, a u svoj CV će zabilježiti da su smirili političke tenzije u BiH. Na taj način možda mogu riješiti upalu, ali ne u uzrok problema. Tako su i Dodikove najave o povlačenju iz državnih institucija posljednjih mjeseci te izglasavanje posebnih zakona za RS posmatrani kao blef, a politička javnost se umirivala da će se ti procesi odgoditi na šest mjeseci. I kada je vlast u RS-u jučer izglasala zaključke kojima kreće u državni udar, vodeće zapadne diplomatije u BiH šalju zajedničko saopćenje kojim na neki način Dodiku ponovo šalju poruku ohrabrenja.

Rečenice kako Dodik svojim potezima uzrokuje ekonomsku štetu i ide u slijepu ulicu predstavljaju onaj dio oštre poruke kao kada bivši reis Mustafa Cerić napiše otvoreno pismo Vladimiru Putinu. Dakle to ga ni ne dotiče.

S druge strane postoje i oni koji smatraju da Dodikove poteze treba totalno ignorisati te da je to sve jedna velika predizborna igra, u zemlji gdje je svaka druga godina predizborna. I naravno da Dodik zna da nikakvu nezavisnost ne može dobiti sutra, ili za pet godina. Ali može stvoriti temelj i pomjeriti granicu ka tom cilju, odnosno na terenu stvoriti pomak koji će takvoj politici poslužiti nekim drugim dodicima u budućnosti. To u praksi može biti državna imovina, ukoliko mu dozvole da je od BiH otme i uknjiži na entitet, to mogu biti šume, poljoprivredno zemljište i slično. Ipak, za mnoge u BiH, ali i mnoge u diplomatiji očito je mnogo nijansi crvenih linija za Milorada Dodika. Na njemu je samo da ih postepeno prelazi.

scroll to top