Close

KO U BIH PRAVI KRIVOTVORENE COVID ISKAZNICE? KRUŽE EVROPOM S PEČATIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA IZ LIVANJSKOG KANTONAOvih dana u javnosti se pojavila informacija da se u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama zapadne Evrope koriste krivotvorene covid iskaznice o vakcinisanju na kojima su lažirani potpisi i pečati Diane Mamić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, i Bernardine Šarac, doktorice Doma zdravlja u Tomislavgradu.

Da je informacija istinita potvrdila je za Radio Tomislavgrad Diana Mamić, koja je kazala da je sve otkriveno prilikom provjere vjerodostojnosti jedne iskaznice o vakcinisanju koju je na e-mail Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona poslala mjerodavna Služba za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.

Nakon toga na uvid su dobili još nekoliko iskaznica za koje se, nakon provjere u bazi podataka o vakcinisanim osobama, također ispostavilo da su krivotvorene.

Potvrdila je da je o svemu odmah obavješten MUP Livanjskog kantona, kao i Granična policija Republike Hrvatske, na kojima je sada poduzimanje daljnjih koraka u cilju otkrivanja počinitelja ovih radnji koje imaju obilježje krivičnog djela.

scroll to top