Close

KARUP-DRUŠKO U DDBIH O SLUČAJU DOBROVOLJAČKA: NEKOME SE JAKO ŽURILO DA POTVRDI OPTUŽNICU, IZJAVE VULINA DOKAZ SU DA JE OVO POLITIČKI PREDMETOstala sam bez teksta i u šoku.

Tim riječima je novinarka i urednica Dženana Karup-Druško u emisiji „Dobar dan, BiH“ . TV-a prokomentirala današnju odluku Suda BiH da potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju „Dobrovoljačka“.

Istakla je da pravno postoji mogućnost žalbe, ali da je zabrinjava brzina na osnovu koje je podignuta pa i potvrđena optužnica.

– Podsjetit ću na press konferenciju 11 udruženja branitelja gdje su, bojeći se brzine i nesagledavanja činjenica, upućeni zahtjevi da se pregledaju odluke Haškog tribunala o Dobrovoljačkoj. Pa 27. je podignuta optužnica, imali smo praznik nije se radilo, za deset dana pročitati optužnicu i prateće dokumente, a mediji su objavili da je riječ o 500 dokumenata i 277 svjedoka, je nemoguće. Da je tim cijeli radio, a mi smo dobili informaciju da je jedan tužitelj. Da je radio za praznike, a nije, fizički je to nemoguće stići. Taj press je bio zahtjev, molba i urgencija da se pogledaju dokazi i odluka o kojoj je isto to Tužiteljstvo obustavilo istragu. Ova optužnica govori da se nekom jako žurilo da se potvrdi ta optužnica – navela je Karup-Druško.

Dodala je da ne može da vjeruje u red stvari i poteza te da niko ne traži da se radi mimo zakona nego upravo suprotno.

Istakla je i detalj o broju svjedoka. Pa tako je Sud u Hagu za složene predmete „Mladić“ i „Prlić i ostali“ zajedno imao broj svjedoka kao Tužilaštvo BiH sada za Dobrovoljačku.

Cilj svega je, kako kaže izjednačavanje strana, agresora i onih koji su se branili, na čemu insistira zvanični Beograd.

Podsjetila je na izvještaje USAID-a, OSCE-a, na stavove Američke i Britanske ambasade o radu Suda i Tužilastva BiH u kojima su izneseni poražavajući podaci o procesurianju ratnih zločina i korupcije. Pisala sam da je Tužiteljstvo dozvolilo da u njega uđe politika. Podleglo je uticajima Čovića i Dodika – kazala je Karup-Druško te podsjetila da je došlo do smjene Milana Tegeltije i Gordane Tadić, ali da se kontinuitet takve politike nastavlja.

(A. Jamaković)

scroll to top