Close

JUŽNOAFRIKANCI SE OPRAŠTAJU OD NADBISKUPA TUTUA, POGLEDAJTE REAKCIJE SVJETSKIH VOĐAJužnoafrikanci svih rasa u nedjelju su zastali kod katedrale Svetog Jurja u Cape Townu kako bi odali počast nadbiskupu Desmondu Tuti, ikoni borbe protiv apartheida koji je preminuo u 90. godini života.

Njegovu smrt objavio je jutros predsjednik države Cyril Ramaphosa riječima da je “smrt nadbiskupa u miru Desmonda Tutua još jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku”.

U dvorištu katedrale, otac Michael Weeder, rekao je po završetku nedjeljne mise da je Tutu “preminuo svetom smrću”.

Usprkos gubitku, rekao je pater Weeder, “njegova smrt dolazi i s olakšanjem za porodicu je otac Desmond posljednjih sedmica silno patio”.

Bio je teško bolestan

Članovi porodice Tutu okupili su se i pozdravljali i grlili u njegovoj bivšoj rezidenciji u Cape Townu koju čuva kordon policije.

Među onima koji oplakuju njegovu smrt je i 67-godišnja Miriam Mokwadi, medicinska sestra u mirovini, koja je kazala da je taj dobitnik Nobelove nagrade za mir “bio heroj koji se za nas borio”.

Brojni okupljeni kod katedrale sjećaju se pokojnog nadbiskupa ne samo kao borca protiv apartheida. već kao i osobu koja je nastavila demokratsku vladu kritizirati i prozivati zbog korupcije u Afričkom nacionalnom kongresu (ANC).

Poznata planina i turistička atrakcija Table Mountain koja se uzdiže 1086 metara iznad grada, biti će od noćas pa sve do pogreba nadbiskupa Tutua osvijetljana ljubičastim svjetlom.

U Sowetu, pokraj Johannesburga, siromašnom naselju sastavljenom od 30 četvrti koje je postalo sinonim represije rijekom apartheida, mladi su se slikali ispred kuće u kojoj je nekada živio Tutu, tek nekoliko metara od kuće Nelsona Mandele.

Reakcije svjetskih čelnika

Na vijest o smrti Desmonda Tutua oglasili su se i svjetski čelnici.

Britanski premijer Boris Johnson je za njega rekao da je bio “ključna figura u borbi protiv aparheida i stvaranju nove Južnoafričke Republike”.

scroll to top