Close

JOŠ ČETIRI DANA IMA VIJEĆE MINISTARA BIH, A ONDA BONSKE OVLASTI?Rok ističe, Centralno izborna komisija upozorava – do 19. maja nužno je osigurati novac za oktobarske izbore. Ali, čini se da vladajuća koalicija tako ne misli. Sjednica Vijeća ministara BiH još nije zakazana, a usvajanje budžeta potpuno je neizvjesno.

Još četiri dana ministri u Vijeću ministara imaju za usvajanje budžeta za Izbore 2022. godine. Iz CIK-a zbog toga, rano jutros poslali su još jedno upozorenje.

Na podacima dostupnim na sajtu Vijeća ministara nema zakazanih sjednica. Predsjedavajući Zoran Tegeltija boravi u SAD-u gdje bi se trebao zadržati do 20. maja, dakle dan nakon isteka roka predviđenog zakonom.

Nerijetko su se u javnosti mogle čuti optužbe da ministar finanasija iz reda HDZ-a Vjekoslav Bevanda opstruiše odluku o finansiranju Izbora.

Prije nešto više od mjesec dana rukovodstvu Savjeta ministata, u kome je i Bevanda, pisali su ambasadori na čelu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Pismo je stiglo i Zoranu Tegeltiji i Biseri Turković.

Prije jedanaest dana CIK je raspisao Opšte izbore. Zbog neusvajanja budžeta u ovoj, ali i prethodnoj godini, Institucije BiH su na privremenom finansiranju, ali prema računici iz 2020. godine.

scroll to top