Close

JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA OSVJEŽITE I OČISTITE DOM UZ POMOĆ LIMUNATokom toplih, sunčanih proljetnih i ljetnih dana, mnogi od nas kupuju limun kako bi napravili osvježavajuću domaću limunadu i uljepšali salate žutom koricom.

Ali nakon što upotrijebite voće da napicima i hrani date citrusni okus, nemojte bacati te dragocjene kore ili ostatke polovica limuna.

Umjesto toga, iskoristite ih kako biste prirodno očistili svoj dom. Kisela, antibakterijska svojstva ovog višenamjenskog voća mogu ukloniti mrlje i mirise, čineći limun idealnim za čišćenje i posvjetljivanje površina, uređaja, namještaja, pa čak i posteljine.

Ove tri kreativne namjene pomoći će vam uštedjeti novac na kupljenim sredstvima za čišćenje i smanjiti količinu otpada izvlačeći što je moguće više potencijala za čišćenje iz limuna:

Višenamjensko sredstvo za čišćenje s octom i limunom

Sastojci:

staklenka od 1 litre

1 i 1/2 do 2 šoljice napunjene limunovom koricom

3 do 4 šoljice alkoholnog octa

gaza

lijevak ili cjedilo

Priprema:

Napunite staklenku od litre s 1 i 1/2 do 2 šoljice nasjeckane korice limuna. Zatim prelijte s 3 do 4 šoljice alkoholnog octa, prekrivajući limun za najmanje nekoliko centimetara.

Pokrijte nereaktivnim poklopcem ili stavite komad voštanog papira između staklenke i poklopca ako koristite standardni metalni poklopac.

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu oko mjesec dana. Svako toliko provjeravajte infuziju i po potrebi dodajte još octa.

Nakon otprilike mjesec dana ocat ulijete kroz lijevak u čistu posudu. Tada ćete biti spremni pretvoriti svoj ocat natopljen limunom u moćno univerzalno sredstvo za čišćenje!

Za višenamjensko sredstvo za čišćenje:

1 šoljica octa s limunom (gore opisan postupak dobivanja sredstava za višenamjensko čišćenje)

1 šoljica vruće vode

1/4 šoljice tekućeg sapuna

1 jušna kašika boraksa

2 čajne kašike sode bikarbone

Pomiješajte sve sastojke u bočici s raspršivačem i protresite dok se minerali ne otope. Također, protresite prije prskanja, a zatim možete upotrebljavati sredstvo za čišćenje

Sredstvo za ribanje od ostataka limuna

U krajnjem slučaju, ne trebate sprej s infuziranim octom da biste iskoristili snagu limuna, samo upotrijebite odrezanu stranu prepolovljenog limuna da istrljate svoje površine ili uređaje limunovim sokom, ostavite da se namače nekoliko minuta, a zatim isperite. Ovom metodom možete očistiti radne ploče, sudoper, daske za rezanje i slavine koje će zastajati u trenu.

scroll to top