Close

JE LI KORONA NA IZDISAJU ILI SLIJEDI JOŠ JEDNA GODINA ‘MJERA‘Božićni blagdani u Britaniji opet su obilježeni naglim porastom broja zaraženih od covida-19.

Prošle godine blagdansko raspoloženje pokvarila je pojava alfa varijante koronavirusa. Ovaj put je krivac omikron. U brojnim britanskim restoranima, pubovima i noćnim klubovima otkazuju se božićne i novogodišnje proslave, a zemlja je na pragu još jedne sumorne Nove godine. Britanski zdravstveni sustav (NHS) još jednom upozorava na moguće preopterećenje sustava zbog rasta broja teško bolesnih pacijenata, piše The Guardian, iako niz eksperata u brojnim drugim medijima ističe da je vjerojatnost takvog scenarija mala.

No, samo spominjanje tog ekstremnog scenarija budi strahove da bi notorne ‘mjere’ mogle oblikovati božićne i novogodišnje blagdane i u godinama koje su pred nama. Je li opravdano povlačiti paralele između ovogodišnjeg i lanjskog Božića?, pita se The Guardian koji je pokušao odgovoriti na četiri ključna pitanja o pandemiji.

Koje su sličnosti ovogodišnjeg rasta broja slučajeva sa situacijom prošle zime?

Autori studije smatraju da je to dobra vijest, ali svejedno pozivaju na oprez. Broj novozaraženih na dnevnoj bazi i dalje raste: u petak je u Britaniji bilo rekordnih 122.000 slučajeva, a procijenjeno je da je prošloga tjedna u zemlji bilo 1,7 milijuna aktivnih slučajeva.

Hoće li virus izgubiti moć da uzrokuje teža oboljenja?

Hoće li se covid-19 pretvoriti u bolest nalik gripi?

Tang upozorava da to ne znači da nas idućih pet godina očekuje propast i tuga, piše Jutarnji.hr.

scroll to top